ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίντεο από τον Έβρο: Πώς Τούρκοι στρατοχωροφύλακες προωθούν μετανάστες

Βίντεο από τον Έβρο: Πώς Τούρκοι στρατοχωροφύλακες προωθούν μετανάστες
Βίντεο δείχνει Τούρκους στρατοχωροφύλακες να βοηθούν μετανάστες να περάσουν τον Έβρο AP Photo / Giannis Papanikos (Φωτογραφία αρχείου)

Τον τρόπο με τον οποίο Τούρκοι στρατοχωροφύλακες προωθούν μετανάστες στον Έβρο, δείχνει ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Στις εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, φαίνονται παράτυποι μετανάστες να περνούν το ποτάμι του Έβρου, χωρίς βάρκα. Κρατώντας ένα σχοινί, διασχίζουν -κολυμπώντας- το ποτάμι από την τουρκική πλευρά προς την απέναντι όχθη, στην ελληνική επικράτεια, στο ύψος των χωριών Αμόριο και Λάβαρα. Οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες είναι εκεί, δίπλα τους και τους βοηθούν να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών» είπε στο Open ο Γ.Γ. της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου. Άλλωστε είναι «νωπά» τα ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση μεταναστών σε τουρκικές πόλεις, με σκοπό να πιέσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή η στάθμη του ποταμού Έβρου. Δίνει το περιθώριο στους μετανάστες να περνούν χωρίς να χρειάζονται κάποια βάρκα, ή κάποια άλλη βοήθεια από οπουδήποτε. Συν το γεγονός ότι η γείτονος χώρα το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο αυτό για τα δικά της συμφέροντα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Διδυμότειχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Ανενόχλητο συγκεντρώνει κόσμο το Καραβάνι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για τοOPEN, οι διοργανωτές του καραβανιού,της οργάνωσης που καλεί διαδικτυακά χιλιάδες μετανάστες να περάσουν από τον Έβρο στην Ελλάδα, φαίνεται να είναι απόλυτα συνεπείς σε αυτά που γράφουν στις σελίδες τους στα social media.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ