ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Γερμανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα

Γεωργιάδης: Γερμανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα
«Τα τραύματα του παρελθόντος στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν επουλωθεί», εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό παίκτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και την προοπτική για άμεσες γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας, επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στο περιθώριο της τριήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, εξηγεί ότι η καθώς η Γερμανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιδιώκει να φτιάξει δομές παραγωγής πράσινης ενέργειας εντός της ΕΕ.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τις διαδοχικές επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας αλλά και με πολλές επιχειρήσεις για πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα. Θα έχουμε συνέχεια σειρά αποστολών από τη Γερμανία στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο χρονικός ορίζοντας των πολυαναμενόμενων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γύρω στους 18 μήνες.

Έμφαση δίνεται κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις και όχι τόσο στη βαριά γερμανική βιομηχανία.

«Όλοι στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι Γερμανοί επιχειρηματίες δείχνουν να μετάνιωσαν «επειδή δεν είχαν επενδύσει στην Ελλάδα νωρίτερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά μάλιστα «ότι τα τραύματα του παρελθόντος στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν επουλωθεί», καθώς η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει και αυτό το βλέπουν οι Γερμανοί επενδυτές.

Άλλη ήταν η εικόνα των ξένων επενδύσεων και κυρίως επί εποχής της δημοσιονομικής κρίσης κι εντελώς διαφορετική σήμερα.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις για ύφεση στη γερμανική οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι εάν επιβεβαιωνόταν ένα τέτοιο σενάριο, «θα είχε ευρύτερες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και βέβαια και στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης».

Για την ελληνική οικονομία, σχολίασε ότι η πλήρης ανάκαψη είναι άμεσα συνυφασμένη με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εάν συμβεί άμεσα, τότε και η ανάκαμψη θα πρεπει να υπολογίζεται εντός διετίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν ο πόλεμος αυτός κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ