ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή - Το βράδυ η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή - Το βράδυ η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
EURO

Κορυφώνεται σήμερα η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ. Εντάσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή, προμηνύουν νέο γύρο έντονων αντιπαραθέσων ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται σε αυτό.

Παρότι αρκετοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να νιώθουν άνετα με κάποια από τα νέα μέτρα που προβλέπονται, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές και το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, όπως συνέβη με το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι θρηνεί για την Αριστερά και αναγκάζεται να ψηφίζει πράγματα έξω από τα πιστεύω της, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε πως «μπορεί να γονατίσαμε το καλοκαίρι αλλά η χώρα έμεινε όρθια.

Εγώ θα κλάψω αν πουλήσουμε μια μετοχή της ΔΕΗ, αλλά είναι καλύτερο από το να δώσουμε ένα σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, λέγοντας ότι το ίδιο σκέφτεται και για την ΕΥΔΑΠ, αλλά το 51% παραμένει στο δημόσιο».

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η τροπολογία που ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής από την κυβέρνηση για αναστολή των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Το πρωί του Σαββάτου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι το συγκυβερνών κόμμα βάζει "βέτο" στην επίμαχη διάταξη λέγοντας ότι οι εντολές που έλαβε ήταν ότι «αν δεν αλλάξει δεν ψηφίζουμε».

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA το μεσημέρι του Σαββάτου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιθυμούν να περιληφθεί στην τροπολογία διάταξη με την οποία θα επανέρχονται τα μισθολόγια στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 -όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ- και εν συνεχεία θα γίνεται αποδεκτό το διετές "πάγωμα".

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μία από τις αρκετές που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα στη Βουλή.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο έχουν προγραμματίσει για τις 17.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα, τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν για τον ίδιο λόγο στην Ομόνοια.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα η Αθήνα να έχει μείνει σήμερα χωρίς μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ