ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Μόνο όσοι εμπίπτουν στον ορισμό του πρόσφυγα περιβάλλονται με διεθνή προστασία

Μηταράκης: Μόνο όσοι εμπίπτουν στον ορισμό του πρόσφυγα περιβάλλονται με διεθνή προστασία
Ο υπουργός επεσήμανε τη συμβολή των Ελλήνων δικαστών στην καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας Instagram/ nmitarakis

Χαιρετισμό στην επιστημονική εκδήλωση για την συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός επεσήμανε τη συμβολή των Ελλήνων δικαστών στην καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και τόνισε πως τα Διοικητικά Δικαστήρια, βρίσκονται στις τεκτονικές πλάκες ανάμεσα στη δικαστική και την πολιτική εξουσία.

Όπως είπε, «η Σύμβαση της Γενεύης εδράζεται στη βασική θεμελιώδη παραδοχή: μόνο εκείνοι που εμπίπτουν στον ορισμό του πρόσφυγα, περιβάλλονται με διεθνή προστασία. Όσοι βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του ορισμού, απορρίπτονται και ως εκ τούτου πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε ασφαλή χώρα διέλευσης. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ουσιαστικός, είναι στην καρδιά του συστήματος Διεθνούς Δικαίου που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Δεν είναι ένα απλό θέμα σημειολογίας».

«Αν τα κράτη μέλη χορηγούσαν άσυλο σε όλους, δε θα είχε νόημα το Διεθνές Σύστημα Ασύλου», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ