ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Πράγα: Η στρατηγική της Αθήνας και η ευρωπαϊκή ενόχληση

Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Πράγα: Η στρατηγική της Αθήνας και η ευρωπαϊκή ενόχληση
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ξανά επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα και μάλιστα ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στην τσεχική πρωτεύουσα.

Μετά από συσκέψεις με το επιτελείο του και μια σύντομη περίοδο περισυλλογής, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να παραστεί στη Σύνοδο στις 6 Οκτωβρίου -παρότι γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενόχληση των Ευρωπαίων.

Δεν είναι μόνο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο που προκαλεί τη δυσφορία των Ευρωπαίων: «αγκάθι» αποτελεί και η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα τώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην προσάρτηση τεσσάρων ουρκανικών περιοχών και συνεχίζει να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Αθήνα αποτιμά θετικά την απόφαση του Ερντογάν να παραβρεθεί στη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αναμειγνύεται στα ευρωπαϊκά πράγματα και να κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας -μια τακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ακολουθήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- θέτοντας στο «τραπέζι» όλες τις πτυχές τού προβλήματος και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

Το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η Αθήνα -τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και μέσω διπλωματικών οδών- είναι πως η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στα ελληνικά νησιά ούτε θα αφήσει κάποια πρόκληση αναπάντητη.

Δεν σκοπεύει όμως να ακολουθήσει την εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου και των αξιωματούχων του, που σε κάθε ευκαιρία εξαπολύουν απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Το ενδεχόμενο μιας τετ-α-τετ συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην τσεχική πρωτεύουσα είναι μάλλον απίθανο.

Μένει, ωστόσο, να αποδειχτεί εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα εμμείνει στο «Μητσοτάκης γιοκ» ή θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα ανοίξει την πόρτα του διαλόγου.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Πράγα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει και τις παλινωδίες της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής -σε αντίθεση με την Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times, ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» των όσων θα υπερτονίσει κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Πράγα.

Κατηγόρησε την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά για διασπορά ψευδών ειδήσεων εναντίον της Ελλάδας.

«Κυνηγά (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος) ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν την μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ