ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα σχόλια Ελλάδας και ΕΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν σημασία ή αξία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα σχόλια Ελλάδας και ΕΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν σημασία ή αξία
Ενόχληση επικρατεί στην Άγκυρα για την ξεκάθαρη τοποθέτηση των Βρυξελλών σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Να υποβαθμίσει τη σημασία της ξεκάθαρης καταδίκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη «συμφωνία» της Τουρκίας με τη Λιβύη, επιχειρεί η Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «άνευ σημασίας» τις αντιδράσεις Βρυξελλών και Αθήνας.

«Τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η αντίρρηση σε μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι μόνο αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά και αντίθετη με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Tanju Bilgic σε δήλωσή του, στον απόηχο των δηλώσεων Αθήνας και ΕΕ που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία, που υπεγράφη τη Δευτέρα.

Η Τουρκία κάλεσε επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να μην υπερβούν τα όρια ή την εξουσία τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Η αντίδραση της Άγκυρας έρχεται μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πίτερ Στάνο, εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Σύμφωνα με αυτήν, «το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη τις αναφορές που λένε ότι η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Στάνο και συνεχίζει:

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» καταλήγει ο επικεφαλής εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, πυροδότησε ένα νέο «μπαράζ» διπλωματικών κινήσεων από πλευράς της Αθήνας, ενώ αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις θέσεις της και οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά της με τα οποία συμφωνεί η παγκόσμια κοινότητα.

«Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας γιατί αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι λαοί γνωρίζουν πως οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται και ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ