ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Μετά από ένταση και σκληρές αντιπαραθέσεις, με 153 ψήφους ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πολυνομοσχέδιο των 7500 σελίδων, που φέρνει τα πάνω κάτω στον οικογενειακό προυπολογισμό. Διαφοροποιήθηκε η Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ) στην ψηφοφορία, καθώς καταψήφισε τα άρθρα για ταμείο ιδιωτ/σεων και κόφτη και μετά τα μεσάνυχτα με επιστολή δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να παραιτηθεί.  

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε σε 149 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, διαφοροποιήθηκε η Βασιλική Κατριβάνου που καταψήφισε τα άρθρα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον περιβόητο «κόφτη».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε η ΝΔ υπερψήφισε 60 άρθρα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και περικοπές και κρατικές δαπάνες.

Όχι σε όλα άρθρα, πλην εκείνων ( 215 και 216) που αφορούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Παρών» στα άρθρα που αφορούν στην αύξηση φορολογίας σε εταιρίες real estate και τυχερά παιχνίδια, είπε το ΚΚΕ, ενώ μεταξύ των άρθρων που υπερψήφισε το Ποτάμι είναι και η σύσταση της ΓΓΔΕ, η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ είπε «παρών» στα άρθρα για τους δασικούς χάρτες.

Στους απόντες συγκαταλέγονται ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για ΕΚΑΣ και ειδικά μισθολόγια

Δεσμεύτηκε για «αποκατάσταση των αδικιών» όσον αφορά τους πολίτες που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από το ΕΚΑΣ αλλά και για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα ενταχθούν τα χρήματα από το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.

«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε. Όσον αφορά τους υπόλοιπους υπαλλήλους που αμοίβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια τα χρήματα αυτά υπάρχουν ήδη στο πρωτογενές πλεόνασμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ