ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφοροποίηση Κατριβάνου στο πολυνομοσχέδιο

Διαφοροποίηση Κατριβάνου στο πολυνομοσχέδιο
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Με μια διαρροή, αυτή της Βασιλικής Κατριβάνου που ύψωσε παντιέρα αμφισβήτησης σε δύο κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που αφορούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον περιβόητο "κόφτη", υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο μαμούθ με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε επί της αρχής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε "ναι", γεγονός που αποσόβησε την άμεση διαγραφή της απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα ωστόσο, με πληροφορίες δεν αποκλείεται η ίδια τις προσεχείς ώρες είτε να υποβάλλει την παραίτησή της από βουλευτής, είτε να ανεξαρτητοποιηθεί. Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να της ζητηθεί να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της ή να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα.

Αμφιταλαντευόμενη για την στάση της μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν και η Άννα Βαγενά, η οποία μάλιστα, κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου δεν ήταν παρούσα στην αίθουσα. Για να πει τελικώς το "ναι", χρειάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος συνομίλησε επί αρκετή ώρα μαζί της.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε σε 149 άρθρα, η ΝΔ υπερψήφισε 60 άρθρα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και περικοπές και κρατικές δαπάνες.

Όχι σε όλα άρθρα, πλην εκείνων ( 215 και 216) που αφορούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

"Παρών" στα άρθρα που αφορούν στην αύξηση φορολογίας σε εταιρίες real estate και τυχερά παιχνίδια, είπε το ΚΚΕ, ενώ μεταξύ των άρθρων που υπερψήφισε το Ποτάμι είναι και η σύσταση της ΓΓΔΕ, η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ είπε "παρών" στα άρθρα για τους δασικούς χάρτες.

"Όχι" σε όλα,πλην του άρθρου 66 που αφορά στον εξορθλογισμό στη φορολόγηση παραγωγής οινοπνεύματος και "παρών" στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, είπε η Ένωση Κεντρώων.

Στους απόντες συγκαταλέγονται ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ