ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Πηγή έντασης το «τελεσίγραφο» του ψευδοκράτους στην ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ

Κύπρος: Πηγή έντασης το «τελεσίγραφο» του ψευδοκράτους στην ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ
Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος έδωσε περιθώριο ενός μήνα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να αναγνωρίσει το καθεστώς, ή να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Κύπρο μετά από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο που αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος έδωσε τελεσίγραφο ενός μήνα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP) να αναγνωρίσει το καθεστώς, ή να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα Κατεχόμενα.

Σε διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζεται ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

»Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.

»Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.

»Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.

«Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ