ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηurriyet: Τουρκικό «αυτί στο Αιγαίο» - Υποβρύχια μικρόφωνα σε UAV θα ακούν τα ελληνικά υποβρύχια

Ηurriyet: Τουρκικό «αυτί στο Αιγαίο» - Υποβρύχια μικρόφωνα σε UAV θα ακούν τα ελληνικά υποβρύχια
Φωτογραφία αρχείου από το σύστημα Sonobuoy Spc. 2nd Class Armando Gonzales/U.S. Navy via AP

Για τουρκικά drone που «θα ακούν» το Αιγαίο, κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αυτί στο Αιγαίο - Υποβρύχια μικρόφωνα για την "Γαλάζια Πατρίδα"» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέρεται στη ρίψη συστημάτων Sonobuoy, που θα παρακολουθούν τις κινήσεις των υποβρυχίων στην περιοχή.

To συγκεκριμένο μικρόφωνο συλλέγει ακουστικές πληροφορίες, μέσω των UAV στο νερό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«Με το υποβρύχιο μικρόφωνο Sonobuoy που θα ριχτεί στη θάλασσα από τα UAV, θα ανιχνεύονται δραστηριότητες σε βαθιά νερά. Η κινητικότητα των ελληνικών υποβρυχίων, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα παρακολουθείται με μικρόφωνα που ακούν σαν "στηθοσκόπια" στις θάλασσες».

Τα συστήματα αυτό ρίπτονταν στην θάλασσα από σκάφη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και η Άγκυρα φαίνεται πως σχεδιάζει να το κάνει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μιλώντας στην Ηurriyet ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Συστημάτων «TUSAŞ UAV» Ομέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως τα τουρκικά UAV διαθέτουν πλέον ενσωματωμένες δυνατότητες εκτόξευσης και ακρόασης συστημάτων Sonobuoy, τα οποία εκπέμπουν με ραδιοκύματα στην επιφάνεια ό,τι ακούγεται μέσα στο νερό, κάνοντας ταυτόχρονα και ακουστική ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ