ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Θα γίνει νόμος η δέσμευση για το ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: Θα γίνει νόμος η δέσμευση για το ΕΚΑΣ
Eurokinissi

Τη δέσμευση ότι θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία:

«προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης». Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα», τόνισε.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι, η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι οι αλλαγές στο χρόνο εφαρμογής αυξήσεων σε ειδικούς φόρους έγιναν ως ισοδύναμο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης σε «αναγκαία και άδικα μέτρα» διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ.

«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, και ζήτησε «να κριθούν τα μέτρα σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

Σε ότι αφορά την έκδοση νέων συντάξεων είπε πως «όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ