ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράγα: Οι κλειστές πόρτες για τον Ερντογάν και το μήνυμα Μητσοτάκη

Πράγα: Οι κλειστές πόρτες για τον Ερντογάν και το μήνυμα Μητσοτάκη
Στην Αθήνα εκτιμούν πως το διήμερο της συνόδου ήταν έντονο αλλά και χρήσιμο κατέδειξε τις επιθετικές διαθέσεις της Άγκυρας AP Photo/Petr David Josek

Προετοιμασμένος ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αξιοποιήσει το βήμα της συνόδου της Πράγας για να επιτεθεί στη χώρα μας, όπως και έγινε.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως το διήμερο της συνόδου ήταν έντονο αλλά και χρήσιμο κατέδειξε τις επιθετικές διαθέσεις της Άγκυρας με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία αν θέλει να έχει, όπως ισχυρίζεται, μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που προκληθεί από τον Τούρκο πρόεδρο.

Εκνευρίστηκε ο Ερντογάν: «Δεν ξέρω ποιος του έδωσε άδεια να μιλήσει»

Ο Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδιάστηκε από την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και δεν έκρυψε την ενόχλησή του, τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε, όσο και στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς καν να αναφέρει το όνομά του, λέγοντας πως δεν ξέρει ποιος του έδωσε την άδεια για να μιλήσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

«Καταρχήν ο άνθρωπος (Μητσοτάκης) δεν ξέρει τους κανόνες του πρωτοκόλλου, εγώ ήμουν από τους κύριους ομιλητές, έκανα την ομιλία μου και παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα, δεν ξέρω πώς πήρε άδεια από ποιον, βγήκε και προσπάθησε να μου απαντήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν»

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που διατυπώνει αλλά έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση», σχολίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενημέρωση των «26» για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, συνεχίστηκε σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς λαμβάνοντας το λόγο στην ενότητα για την Ουκρανία, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του για το σύνολο των αναθεωρητικών εξάρσεων της Άγκυρας. Αναφέρθηκε στις παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας.

Νωρίτερα, περιέγραψε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χθες.

«Σηκώθηκα πάνω και του είπα "ό,τι έχω να σου πω, στο λέω κατάμουτρα"», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάγο» από Κομισιόν και Τσεχία στις τουρκικές βλέψεις για ένταξη στην ΕΕ

Η δυσφορία που επικρατεί στην ΕΕ για την Άγκυρα, αναδείχθηκε και κατά την προσπάθεια του Ερντογάν να συζητήσει για το ενδεχόμενο «ξεπαγώματος» της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα.

Διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε το Mega ανέφερε ότι η απάντηση που εισέπραξε ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Την Πέμπτη κατά το τετ α τετ που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, εκφράζοντας «ανησυχία» για το Αιγαίο και ζητώντας να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του απέρριψε το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναφέροντας ότι η θέση του Παρισίου είναι πως «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ