ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην Τουρκία για την ενίσχυση του ελληνικού εναέριου στόλου με Rafale και F-35

Προβληματισμός στην Τουρκία για την ενίσχυση του ελληνικού εναέριου στόλου με Rafale και F-35
Άρθρο της τουρκικής Μιλιέτ για τον νέο συσχετισμό δυνάμεων των δύο χωρών AP Photo

Την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τα γαλλικά Rafale και τα F-35 σχολιάζει κεντρικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Το κυριακάτικο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Milliyet αναφέρεται στην αμυντική ισχύ που θα αποκτήσει η Ελλάδα στους αιθέρες πάνω από το Αιγαίο όταν φτάσουν τα F-35, καθησυχάζοντας όμως τους Τούρκους για τον ρόλο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το κείμενο αναφέρεται σε διάφορες αντιλήψεις που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων των δύο χωρών και τις αποδομεί ή τις στηρίζει, ανάλογα. Αναφέρει συγκεκριμένα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Οζάι Σεντίρ.

Αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο: «Αν οι ΗΠΑ εγκρίνει την πώληση των F-16 χωρίς όρους, ο συσχετισμός στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διατηρηθεί. Αυτό είναι λάθος. Τα Rafale και τα F-35 που η Ελλάδα θα πάρει στο μέλλον είναι καλύτερα των F-16. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους «Meteor» οι οποίοι έχουν βεληνεκές 320 χιλιομέτρων ενώ οι πύραυλοι των F-16 έχουν μόλις 120 χιλιομέτρων.

Εκτός από τα Rafale και τα F-35, πυραύλους Meteor μπορούν να εκτοξεύσουν και τα μαχητικά Eurofighter και τα σουηδικά Gripen. Δεν χρειάζεται όμως να αποθαρρυνθούμε αμέσως καθώς η Τουρκία προοδεύει στην εγχώρια παραγωγή πυραύλων τόσο εδάφους – αέρος όσο και αέρος – αέρος.

Μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα τα Rafale και τα F-35 στην Ελλάδα, που αναμένονται το 2028, οι πύραυλοί μας θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Στον σημερινό κόσμο, δεν μετρά μόνο ο αριθμός των αεροσκαφών αλλά τα πυρομαχικά που αυτά φέρουν, τα ραντάρ τους αλλά και το στίγμα που αφήνουν τα ίδια στα ραντάρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ