ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Γενεύη ο Νότης Μηταράκης: Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό

Στη Γενεύη ο Νότης Μηταράκης: Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό
Ο κ. Μηταράκης θα θέσει επί τάπητος το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο υπό την σκιά της εργαλειοποίησης αλλά και της απειλητικής ρητορικής από πλευράς της Τουρκίας INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Γενεύη της Ελβετίας μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης προκειμένου να απευθύνει ομιλία στην 73η Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Palais des Nations το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη και το δεύτερο παγκοσμίως, μετά από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μηταράκης θα θέσει επί τάπητος το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο υπό την σκιά της εργαλειοποίησης αλλά και της απειλητικής ρητορικής από πλευράς της Τουρκίας, ενώ θα έχει συναντήσεις με ομολόγους τους και άλλους εταίρους.

Έχει υποχρέωση η Τουρκία να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός της

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Μηταράκης είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορά της».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o κ. Μηταράκης τόνισε πως «όλοι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η επικοινωνία με την Τουρκία έχει διαταραχθεί σε σχέση με το παρελθόν» και πρόσθεσε:

«Έχει υποχρέωση η Τουρκία να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός της. Εμείς απαντάμε συγκεκριμένα στις αιτιάσεις της Τουρκίας και διεθνοποιούμε το πρόβλημα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στην εκμετάλλευση που υφίστανται οι μετανάστες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τεράστια τα ποσά που διακινούνται για κάθε μετανάστη. Υπολογίζουμε περίπου 3.500 ευρώ για κάθε ανθρώπινη ψυχή».

Παράλληλα, στηλίτευσε τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ, που δρουν υπονομευτικά έναντι των μεταναστών.

«Επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι πιθανόν κάποιες ΜΚΟ να χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει μειωμένες αφίξεις κατά 90% σε σχέση με την κρίση του 2019».

«Η πολιτική ανοικτών συνόρων οδήγησε σε απώλειες πολλών ανθρώπινων ζωών», πρόσθεσε ο Νότης Μηταράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ