ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo / Darko Vojinovic

Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της πολιτικής κλιμάκωσης που συντηρεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα έντασης.

Αναφερόμενος εμέσως στη συμφωνία με τη Λιβύη, το «νομικό τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας και το οποίο έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία στη Λιβύη, από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu - ότι «η συμβολή στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων, η ειρήνη και η ευημερία είναι ένας από τους στόχους μας. Από το Αφγανιστάν στη Λιβύη, από την Ουκρανία στη Σομαλία υποστηρίζουμε τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Στρασβούργο σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto».

«Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. «Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Νωριτερα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε την Κυριακή από την Αιγύπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής», είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν διεθνής συμφωνία κανενός είδους», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

«Η Τουρκία δημιούργησε ένα νομικό τερατούργημα»

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα:

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το "μνημόνιο" του 2019», τόνισε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του «μνημονίου» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Σημείωσε δε πως και η συντριπτική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης ενάντια σε αυτό το μνημόνιο «δείχνει ξεκάθαρα ότι η μόνη συνέπεια αυτής της πράξης είναι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας».

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα».

Όπως υπενθύμισε το λεγόμενο «μνημόνιο» του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο, καθώς παραβιάζει σαφώς θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Για την ακρίβεια, πρόσθεσε, καταγγέλθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

«Κανείς δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και αθέμιτων ενεργειών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο, έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να εμφανίζονται στον χάρτη», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ