ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο κύριος Τσιπρας στην ομιλία του έκανε εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό και ειδικά στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

«Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τη χώρα και πάνω από 55.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορά της, από τότε που όλοι οι διάδρομοι προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν μονομερώς.

Παράλληλα, η Ελλάδα – ως η χώρα πρώτης γραμμής της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης – καλείται να ενισχύσει τους αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή μας, που προκαλούνται από τον πόλεμο και την διεθνή τρομοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει - σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο – τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία.Μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα.

Θα εργαστούμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε η συνεργασία επί της μετανάστευσης στην περιοχή μας να καταστεί πρότυπο για όλες τις διεθνείς προσπάθειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές προκλήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ