ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης για τροπολογία Μενέντεζ: Πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

Βαρβιτσιώτης για τροπολογία Μενέντεζ: Πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θεωρείται ο πιστός και καλός σύμμαχος των ΗΠΑ εν αντιθέσει με την Ελλάδα που αναβάθμισε τις διμερείς της σχέσεις και σε αμυντικό και σε πολιτικό επίπεδο INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυτοσυγκράτηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέστησε από το βήμα της Βουλής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κρατήσουν τα θέματα αυτά μακριά από την εσωτερική πολιτική ατζέντα.

«Όσοι πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι χθες πέρασε από τη Γερουσία σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την τροπολογία Μενέντεζ, πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αυτό είναι κάτι που προκαλεί, ενώ δείχνει άγνοια για τον τρόπο που νομοθετεί το Κογκρέσσο», είπε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε πως όσοι πανηγυρίζουν δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που δεν σημαίνει το τέλος μιας διαδρομής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θεωρείται ο πιστός και καλός σύμμαχος των ΗΠΑ εν αντιθέσει με την Ελλάδα που αναβάθμισε τις διμερείς της σχέσεις και σε αμυντικό και σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία και κανένα λεπτό να πάει χαμένο», είπε και αναφέρθηκε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσσο που προκάλεσε εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στην απέναντι πλευρά.

Μετά και τη συμπεριφορά Ερντογάν στην Πράγα, εξέφρασε τον προβληματισμό που υπάρχει για την υποχώρηση της Τουρκίας από το δυτικό σύστημα ασφαλείας με την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, να απαντά διπλωματικά, διευρύνοντας τις συμμαχίες της σε όλα τα μέτωπα. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχει δυνατότητες που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατείχε.

«Είναι σκόπιμο και φρόνιμο να διδαχθεί η Ελλάδα από το παρελθόν της και στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023, που συμπίπτουν σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία «να κρατήσουμε εμείς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μακριά από την εσωτερική ατζέντα και να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες στέκονται ενωμένοι απέναντι στην τουρκική απειλή, αυτό είναι το μόνο σώφρων», επεσήμανε και χαρακτήρισε τον τουρκικό αναθεωρητισμό προσβλητικό και επικίνδυνο που οδηγεί στην εμβάθυνση του χάσματος των δύο χωρών. «Ζητώ αυτοσυγκράτηση», τόνισε και επεσήμανε ότι η Ελλάδα αφήνει ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Άγκυρα, ζήτησε και σε αυτό το πεδίο ενότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα σύνορα για να γίνει μια χώρα transit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ