ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Τσίπρα στη Βουλή: Στα καρτέλ δίνετε τα λεφτά των επιδοτήσεων, όχι στους καταναλωτές

Δευτερολογία Τσίπρα στη Βουλή: Στα καρτέλ δίνετε τα λεφτά των επιδοτήσεων, όχι στους καταναλωτές
ΙΝΤΙΜΕ

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται για τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Δείτε live εικόνα:

«Δεν δίνετε τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, στα καρτέλ τα δίνετε. Το πάρτι αισχροκέρδειας έχει στηθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μεσαία τάξη κι έμποροι αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα, που θα έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση», υποστήριξε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει πάρει πέντε δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, δεν δίνει τα αναδρομικά, αλλά έχει το θράσος να τάζει αυξήσεις που τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ετοιμάζεστε να πάρετε τα σπίτια εμπόρων με τροπολογία γιατί γράφετε την απόφαση της Δικαιοσύνης που απαγορεύει να κάνουν πλειστηριασμούς οι servicers. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κύμα επανακρατικοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επιβεβαίωσε πλήρως την κριτική που του ασκούμε, προσπαθεί να παρουσιάσει ειδυλλιακή πραγματικότητα για τις επιλογές της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας πως όλη η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν «δεν φταίω εγώ, φταίει ο Πούτιν».

«Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος από τον Αύγουστο του ‘21 μέχρι και το Φεβρουάριο του ‘22 που δεν υπήρχε ο πόλεμος ακόμα. Πόσα ψέματα θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις ευθύνες σας; Όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πριν τον πόλεμο ο Πούτιν σας έφταιγε; Η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 πρωτεύουσες σε όρους αγοραστικής δύναμης. Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος στην ΕΕ και το ακριβότερο ενεργειακό κόστος προ φόρων και επιδοτήσεων».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση πως δεν δίνει τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, αλλά στα καρτέλ, σημειώνοντας πως οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα κέρδη των παρόχων: «Όταν βλέπουμε την απάτη και την κλεψιά, ενώ ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα, είμαστε λαϊκιστές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κατάρρευση. Οι εργαζόμενοι αξίζουν καλύτερα. Είχατε το θράσος να μιλήσετε για τους συνταξιούχους, που τους έχετε πάρει πέντε δισ. ευρώ, τρία που κόψατε τη 13η σύνταξη κι άλλα 2,4 τα αναδρομικά που δεν δίνετε κι έχετε το θράσος να τάζετε αυξήσεις που τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς βάλατε τον πήχη ψηλά για την επενδυτική βαθμίδα και θα περάσετε από κάτω. Η αναξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατανοήσει πόσο κακό έχει κάνει στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη Δημοκρατία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να διατρέχουμε για πολύ αυτήν την περίοδο ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, αξιακής κατάρρευσης», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικότερα η δευτερολογία Τσίπρα:

«Επί 45 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κριτική που του άσκησα. Διαπράττει διπλό σφάλμα. “Δεν φταίω εγώ, στην Ευρώπη είναι χειρότερα, φταίει ο Πούτιν για την ακρίβεια στην Ελλάδα”, λέει ο πρωθυπουργός. Ήμασταν πρώτοι στην ακρίβεια και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση σας έφταιγε ο Πούτιν, όπως και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής;»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σύγκριση μήλων και πορτοκαλιών από την πλευρά Μητσοτάκη, εστιάζοντας στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που είναι μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

«Δεν δίνετε λεφτά στους καταναλωτές, αλλά στα καρτέλ. Αυτά πρέπει να χειροκροτούν κι ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ και με τα δύο χέρια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε διεξοδικά στο γιατί η ΔΕΗ δεν ήταν χρεοκοπημένη το 2019, αλλά και στο πώς έχει αυξηθεί το χρέος της επιχείρησης.

Μίλησε, μάλιστα, και για ποινικές ευθύνες για τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, την οποία χαρακτήρισε "γαλάζιο μαγαζί", αναφερόμενος στα "γαλάζια golden boys" κι αλλού στο Δημόσιο, όπως στον ΕΦΚΑ.

"Ο ελληνικός λαός χρηματοδοτεί το φαραωνικό παλάτι Στάσση στην Τζια που φαίνεται από τα έξι μίλια. Είμαστε δήθεν λαϊκιστές γιατί θέλουμε δικαιοσύνη".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, επίσης, πως δεν έχουν εισπραχθεί από το κράτος τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, αλλά πρόκειται για χρήματα των φορολογούμενων.

"Είχαν 485 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη το Σεπτέμβριο. Το πάρτι με τα χρήματα της φορολογικής αφαίμαξης συνεχίζεται κανονικά. Δεν έχετε πάρει ούτε δεκάρα".

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους ελέγχους στην αγορά είναι μόλις 94.000 ευρώ.

"Πάρτε δάνειο από τον κ. Στάσση 39 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσετε και το ντίζελ", είπε ειρωνικώς ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε με την "εμμονή" Μητσοτάκη να μην μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όταν το έχει πράξει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρουσίασε, επίσης, παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που όμως διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.

"Η χώρα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ετοιμάζεστε να τους πάρετε τα σπίτια, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά εισοδήματα αξίζουν καλύτερα και θα τα έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ