ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Νέες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους

Oruc Reis: Νέες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους
Ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα το Oruc Reis AP Photo/Burhan Ozbilici

Κινητικότητα καταγράφεται σε ό,τι αφορά τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη. Μετά τη NAVTEX που έχει εκδοθεί για το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εν όψει ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, το Oruc Reis κατευθύνεται στη θάλασσα του Μαρμαρά με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα και κατευθύνεται στη θάλασσα του Μαρμαρά με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, κατά τη διέλευσή του από τον Βόσπορο.

Υπενθυμίζεται ότι για το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» έχει εκδοθεί νέα NAVTEX με ισχύ έως τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 για γεωτρήσεις κοντά στον κόλπο της Αττάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά το κείμενο της τουρκικής NAVTEX

TURNHOS N/W : 0974/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-10-2022 11:32)TURNHOS N/W : 0974/22

MEDITERRANEAN SEA

DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 08 OCT-07 NOV 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;

36 03.87 N – 031 54.26 E

36 05.88 N – 031 54.23 E

36 05.90 N – 031 56.70 E

36 03.90 N – 031 56.73 E

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 072159Z NOV 22.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία προχωρά σε μια αμιγώς συμβολική κίνηση, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τα ελληνοτουρκικά, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θέλει να περάσει μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τσαβούσογλου: Δίκαιη κατανομή σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Σανί στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης της Υψηλής Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ.

Τονίζοντας τη δίκαιη κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Το ονομάζουμε "δίκαιη κατανομή" στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα σε αυτό το θέμα, αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά η τάση που είδαμε πρόσφατα δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα ήθελα επίσης να πω το εξής: Θα συνεχίσουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και του τουρκοκυπριακού λαού» είπε.

Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντηση με Ακάρ

Απάντηση στον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ και το μήνυμα υπέρ του διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων» που θέλησε να στείλει, έδωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής για τα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ για την επανεκκίνηση των συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων», ενώ εξέφρασε την πρόθεση για επανεκκίνηση των συζητήσεων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η τουρκική πλευρά αναμένει μια καλή λύση, αλλά σημειώνοντας με νόημα ότι η Άγκυρα εξετάζει και εναλλακτικές επιλογές.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες διαχωρισμού και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές ο μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν δύο φορές στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Πήγαμε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε την άποψη ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο», υπογράμμισε ακόμη.

Ερντογάν: «Είναι όλα έτοιμα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Πάντως, την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι δεν δείχνει να συμμερίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που έβαλε ακόμη μια φορά την Ελλάδα στο στόχαστρο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από την Αστάνα, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα ελληνικά νησιά και την Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας την εμπρηστική του ρητορική, είπε ότι η Άγκυρα έχει λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις απέναντι στην Ελλάδα:

«Bλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε:

«Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία.Βέβαια, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Αναφορικά με τα F-16 εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις εξελίξεις: «Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ