ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρέλαιο κίνησης: «Παράθυρο» για επιδότηση από τον Κώστα Σκρέκα

Πετρέλαιο κίνησης: «Παράθυρο» για επιδότηση από τον Κώστα Σκρέκα
«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο της οικονομίας για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός Ενέργειας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο της οικονομίας για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφέροντας παράλληλα ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από το 1,31 ευρώ το λίτρο και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης για το πετρέλαιο κίνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης:

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και μόλις χρειαστεί θα παρέμβουμε. Θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, υπενθύμισε πως υπάρχει επιδότηση 80 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.


«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο της οικονομίας για αν στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο ίδιος.

Πώς κινήθηκαν οι πρώτες παραγγελίες

Περιορισμένες σε αριθμό και σε ποσότητα οι παραγγελίες στην Αττική, αυξημένες από την άλλη πλευρά, στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε χθες στους καταναλωτές.

Οι τιμές το πρωί κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν λίγες μόλις ώρες νωρίτερα όταν η ΕΚΟ προχώρησε σε επιπλέον έκπτωση 0,13 λεπτών. Σημειώνεται ότι στις τελικές τιμές που διαμορφώνονται, υπολογίζεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο στην αντλία.

Αυξημένες κατά 30% οι παραγγελίες στη βόρεια Ελλάδα

Στη βόρεια Ελλάδα, λόγω και των κλιματικών συνθηκών, οι παραγγελίες των καταναλωτών εμφανίζονται αυξημένες. Όπως σημειώνει στο CNN Greece o πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών της τάξεως του 30%.

Αφενός, όπως εξηγεί, είναι οι καταναλωτές που παραδοσιακά παραγγέλνουν με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και με δεδομένο ότι στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφετέρου μέτρησε και το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «έκλεισε» στο 1,60 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές να έχουν μείνει άδειες χωρίς οι καταναλωτές να τις γεμίσουν εκ νέου, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση τιμών.

Οι παραγγελίες των καταναλωτών μάλιστα στη βόρεια Ελλάδα, μεσοσταθμικά κυμαίνονται πάνω τα 500 λίτρα, καθώς όσοι κάνουν παραγγελίες συνεχίζουν, βάσει του προγραμματισμού που ούτως ή άλλως έκαναν.

Ο κ. Κιουρτζής σημείωσε ότι η πρώτη μέρα διάθεσης είναι πάντα δύσκολη καθώς εκ των πραγμάτων οι εκτελωνισμοί του καυσίμου αργούν, πηγαίνουν όλα τα βυτία να φορτώσουν και αρχικά προμηθεύεται καύσιμο πρώτα η επαρχία.

Μικρότερες σε ποσότητα στην Αττική

Στην Αττική από την άλλη πλευρά δειλά δειλά οι παραγγελίες είχαν ξεκινήσει επίσης από τις προηγούμενες μέρες, σε μικρότερες ωστόσο ποσότητες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Οι περισσότερες φτάνουν μέχρι τα 500 λίτρα με τους καταναλωτές να μη γεμίζουν τις δεξαμενές τους, ενώ οι πρώτες παραγγελίες γίνονται κυρίως από πολίτες που μένουν σε μονοκατοικίες σε περιοχές κυρίως σε Νότια και Βόρεια Προάστια και όχι σε πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα, όπως εξηγεί στο CNN Greece η κ. Ζάγκα.

Οι διαρκείς διακυμάνσεις στην τιμή των καυσίμων, όπως σημειώνει, οδηγούν άλλους καταναλωτές στο να φροντίσουν από νωρίς να εφοδιαστούν με πετρέλαιο και άλλους να περιμένουν τις πρώτες κρύες μέρες του χειμώνα για να παραγγείλουν, ελπίζοντας παράλληλα σε ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών.

Παράλληλα οι καταναλωτές θα αναμένουν έως τον Νοέμβριο προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα βάσης αυξάνεται φέτος από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με το ειδικό συντελεστή κάθε περιοχής με αποτέλεσμα οι παλιοί δικαιούχοι να περιμένουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τους νέους δικαιούχους, που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης, εκείνοι θα λάβουν φέτος διπλάσιο ποσό επιδόματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ