ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει το υπουργείο

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει το υπουργείο
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών προανήγγειλε ο υφυπουργός αρμόδιος για κοινωνικές ασφαλίσεις Αθανάσιος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε πως η νέα ρύθμιση θα είναι σε άλλη λογική από τη ρύθμιση που ίσχυε πέρυσι και θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.

“Η εγκύκλιος που θα εκδώσω εντός των ημερών, ίσως και αύριο θα προβλέπει ότι δεν θα παρακρατηθεί κανένα ποσό από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ”, σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι η εγκύκλιος θα κάνει μία πάγια αναφορά, ενώ θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον, σημείωσε πως τα νέα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν πάντα, διαφοροποιήθηκαν τώρα.

“Ο προσδιορισμός έγινε με τον τωρινό νόμο και κάθε επόμενο έτος θα γίνεται μία στάθμιση και θα εκδίδονται σχετικές αποφάσεις μετά από τον συνυπολογισμό της δαπάνης που πρέπει να γίνεται για κάθε χρόνο μέχρι το 2019”, ανέφερε.

“Για κάθε χρονιά, όχι μόνο το 2016 αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι δηλώσεις εισοδήματος ήταν τέτοιες που δεν δικαιολογούσαν την καταβολή ΕΚΑΣ και αυτό πάντα επιστρεφόταν”, σημείωσε, πρόσθεσε, ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε δόλος σε κάποιον.

“Επειδή φέτος έχουμε μια μείωση, η οποία δεν είναι αμελητέα, για τη δική μας κυβέρνηση θα ήταν άστοχο να κρατήσουμε αυτό το ποσό από εκείνους που ήδη πλήττονται και μειώνονται αυτές οι παροχές”, είπε ο υφυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ