ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου για τους 92 μετανάστες: Ξεδιάντροπο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο

Τσαβούσογλου για τους 92 μετανάστες: Ξεδιάντροπο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο
Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας (AP Photo/Darko Vojinovic)

Σε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας προχωρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση των 92 γυμνών μεταναστών χαρακτήρισε «ξεδιάντροπο και απερίσκεπτο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση».

Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της βάναυσης αυτής υπόθεσης, η Άγκυρα επιδίδεται σε ένα ατέρμονο blame game με την Αθήνα, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας παράγει fake news.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, προχωρά στη διεθνοποίηση των όσων διαδραματίστηκαν στον Έβρο, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να ενημερώνει τους «27» και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να ανακοινώνει πως θα θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» οι μετανάστες κατήγγειλαν βαρύτατους ξυλοδαρμούς και έκανε λόγο για «εικόνα φρίκης».

«Η συγκεκριμένη ενέργεια (της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο) είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο την κα Γιόχανσον και με γραπτή επιστολή και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους Αξιωματικούς της Frontex».

Σκληρή κριτική στην Άγκυρα άσκησε και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας μίλησε για ένα «θλιβερό επεισόδιο» με την «Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Αποκάλυψε δε, πως την ερχόμενη Δευτέρα έχει ζητήσει να δει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε και άλλο υλικό, όπως βίντεο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι εικόνες στον Έβρο έχουν ήδη θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει το blame game με την Αθήνα και την κατηγορεί ευθέως τη χώρα μας για fake news.

«Σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση»

Την «βαθιά ανησυχία της» για τον εντοπισμό 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο εξέφρασε μέσω tweet της την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η UNHCR είναι βαθιά ανήσυχη για τις σοκαριστικές αναφορές και την εικόνα των 92 ανθρώπων, που αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς τα ρούχα τους» έγραψε η υπηρεσία.

Και συνέχισε:

«Καταδικάζουμε αυτή τη σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση και ζητάμε διεξοδική έρευνα για το περιστατικό».

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Αθήνα, το περιστατικό έχει επιβεβαιώσει και η Frontex, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η Paulina Bukola, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επιβεβαίωσε την άφιξη της εν λόγω ομάδας και υπογράμμισε πως «αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα».

Ο Αλτούν κατηγορεί την Αθήνα για fake news

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, με μηνύματα στο Twitter γραμμένα (και) στα ελληνικά επιτέθηκε χθες στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, όπως και στην κυβέρνηση συνολικά για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα προχώρησε σε διεθνοποίηση της τουρκικής ωμότητας.

«Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία… Μπερδεύοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη», έγραψε αρχικά ο Αλτούν.

«Η Ελλάδα με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, ενώ δημοσίευσε τις φωτογραφίες των προσφύγων που έχει απελάσει ιδιοποιούμενη τα προσωπικά τους αντικείμενα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη χώρα αλλά και τη Frontex. «Οι ελληνικές αρχές συνεργαζόμενες με τη Frontex, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έγιναν αιτία να πνιγούν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που έγδυσαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Έβρο».

Τέλος, ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε και σε… νουθεσίες σε βάρος της Ελλάδας.

«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό, να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και να επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ