ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου Φαραντούρη: Επιλογή Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια

Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου Φαραντούρη: Επιλογή Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προλογίσει το βιβλίο του καθηγητή INTIME

Την ευκαιρία να δώσει συνέχεια στις επιθέσεις του στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσίαση του βιβλίου του συμβούλου του επί των ενεργειακών, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη, «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα».

Η παρουσίαση πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο ξενοδοχείο «Olympias» (Αθηνάς 57).

Δείτε live:

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανάφερε πως το βιβλίο που σε χρόνο ρεκόρ συνέγραψε ο Νικόλας Φαραντούρης είναι ένα εγχειρίδιο παρεμβάσεων όχι για μυημένους στα θέματα της ενέργειας, αλλά για τον κάθε πολίτη που επιθυμεί να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την ενεργειακή κρίση.

Κι αυτό γιατί χωρίς πολλά λόγια και κυρίως με απλό και περιεκτικό λόγο ο καθηγητής του Δικαίου της Ενέργειας εξηγεί τι είναι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και στον κόσμο, εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρατήρησε πως το κυβερνητικό αφήγημα είναι πως για την ακρίβεια φταίει αποκλειστικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως βασικό υπεύθυνο της ακρίβειας.

Αφού αναφέρθηκε στους εξωγενείς παράγοντες της κρίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως αναγνώσει το ζήτημα και με δημόσιες παρεμβάσεις, καλούσε την κυβέρνηση να λάβει δράση: «Θέλω να θυμίσω επίσης ότι όταν εμείς κρούαμε το κώδωνα, η κυβέρνηση, ακόμα και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο του 2021, ήταν περήφανη από την λειτουργία των αγορών στην Ελλάδα και διαβεβαίωνε τους πολίτες για τον απολύτως προσωρινό χαρακτήρα των ανατιμήσεων. Τόσο για τα βασικά αγαθά όσο και για την ενέργεια. Και ανέμενε σε λίγους μήνες την εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστιες ευθύνες και σε ό,τι αφορά τον απόλυτο αιφνιδιασμό και το ρόλο κομπάρσου στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το έλλειμα εναλλακτικής ενεργειακής στρατηγικής.

Ωστόσο οι ευθύνες της ΕΕ, κατά τον ίδιο, δε πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τις επιλογές του κάθε κράτους- μέλους ξεχωριστά ή για τις μη επιλογές στο όνομα της αναμονής κάποιας ευρωπαϊκής λύσης που μπορεί να μην έρθει ποτέ ή όταν έρθει, ως συνήθως θα είναι πολύ λίγη και πολύ αργά.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, και για κινδύνους που δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει, όπως ο κίνδυνος μόνιμης αποβιομηχάνισης της Ευρώπης.

Υποστήριξε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση καλό είναι να μη προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αυτές: "Πρώτον γιατί η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας, παρά κυρίως ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού. Δεύτερον, γιατί είχε και έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα μειώσουν κατά πολύ τις επιπτώσεις της κρίσης. Είτε μονομερώς, είτε κατόπιν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκαναν άλλες χώρες. Δεν το έκανε. Επί έναν και πλέον χρόνο δεν έκανε καμία μα καμία ρυθμιστική παρέμβαση στην λειτουργία της αγοράς. Μόνο επιδοτήσεις. Ούτε σήμερα είναι αποφασισμένη να το κάνει σοβαρά. Παρά μονάχα έχει περάσει από την άρνηση της πραγματικότητας στην άρνηση της δικής της ευθύνης".

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά γεγονότων και στοιχείων που αποδεικνύουν όσα λέει:

"Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα, προ φόρων και επιδοτήσεων, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή η Eurostat με βάση τις τιμές ηλεκτρισμού, σε όλη την ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο 2022.

Οι επιδοτήσεις, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων δια μέσου της έμμεσης φορολογίας (που παραμένει υψηλή ενώ στις περισσότερες χώρες μειώθηκε λόγω του πληθωρισμού), δεν αρκούν για να αμβλύνουν τις συνέπειες στα νοικοκυριά.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα τιμών αλλά και αγοραστικής δύναμης.

Η Ελλάδα με μια από τις χαμηλότερες στην ΕΕ ( πέμπτη από το τέλος), πλήττεται περισσότερο.

Χαρακτηριστική η έκθεση για το 2022 των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), που λαμβάνει υπόψη την αγοραστική δύναμη.

Δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, ακόμη και μετά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, βιώνουν τη 3η χειρότερη ακρίβεια στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Γιατί η επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν και είναι, να μη παρέμβει στην αγορά ενέργειας, να μη παρέμβει στα καρτέλ και να αφήσει την αισχροκέρδεια ανενόχλητη.

Μέχρι την άνοιξη μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη.

Μετά μας είπε ότι τελικά υπάρχουν και θα τα φορολογήσει.

Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί.

Μετά δήλωσε ότι καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής που μέχρι τότε δεν είχε κανένα πρόβλημα, όπως υποστήριζε.

Όμως κι αυτό σύντομα αποδείχθηκε επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς αντίκρισμα, έναν μήνα μετά οι αναπροσαρμογές των τιμών λιανικής που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν 60% πάνω σε σχέση με την – καταργημένη υποτίθεται - ρήτρα αναπροσαρμογής.

Κάτι το οποίο επισήμανε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ με πρόσφατη επιστολή του προς την Κυβέρνηση.

Κι έτσι η αισχροκέρδεια καλά κρατεί".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τα υπερκέρδη «που ακόμη είναι τρελά» είναι η σύγκριση κόστους κι επιδότησης τον μήνα Σεπτέμβρη.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε, επίσης, σε κύριες αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης ΝΔ που αποδείχτηκαν λανθασμένες, όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μίγματος στο φυσικό αέριο και η ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρίσιμων δημόσιων εταιρειών ενέργειας.

Υποστήριξε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει πρακτικά ναρκοθετήσει και τον θεσμό των ενεργειακών Κοινοτήτων και τη συμμετοχή των δήμων κι άλλων σχημάτων στην παραγωγή ρεύματος, ενώ πρόσθεσε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τέθηκαν σε πλήρη αδράνεια: "Ανεξάρτητα από την ανεπάρκεια της Ευρώπης οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης που οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό και κόστος ενέργειας οφείλονται καθαρά στις επιλογές της, που υπονομεύουν τα θεμέλια και τις αντοχές της οικονομίας".

"Ο Νικόλας Φαραντούρης, συμβάλλει στην κατανόηση των πτυχών της ενεργειακής κρίσης και στην ανάδειξη του δρόμου να την ξεπεράσουμε με δίκαιο τρόπο.

Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την ανάκτηση της πρωτοβουλίας από την δημόσια σφαίρα και τα εργαλεία άσκησης δημόσιας πολιτικής.
  • Την έμφαση στον στόχο της αυτονομίας ενέργειας.
  • Τη σταθερότητα των τιμών και την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε όφελος όλων, που προσφέρουν οι ΑΠΕ.
  • Τη κατεύθυνση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στην πηγή του προβλήματος με στόχο την μείωση των τιμών ώστε να μη διαχέεται το πρόβλημα της ακρίβειας παντού.
  • Την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου και ανάληψη μέρους του κόστους προμήθειας από ευρωπαϊκούς πόρους, με την έκδοση για παράδειγμα ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ