ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρεσέντο προκλητικότητας και από Σοϊλού: Η Ελλάδα ώθησε στο θάνατο 69.375 ανθρώπους

Κρεσέντο προκλητικότητας και από Σοϊλού: Η Ελλάδα ώθησε στο θάνατο 69.375 ανθρώπους
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού AP Photo / Burhan Ozbilici, File

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, συνεχίζει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού να ισχυρίζεται ότι η χώρα μας ώθησε προς το θάνατο 69.375 ανθρώπους.

Μετά την κτηνωδία με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, για την οποία η Ελλάδα ενημέρωσε τα διεθνή φόρα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών διατηρώντας σε κίνηση τον τουρκικό μηχανισμό προπαγάνδας και fake news, ισχυρίστηκε 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια στα σύνορα του Αιγαίου και ότι Ελλάδα ότι ώθησε προς το θάνατο 69.375 ανθρώπους τα τελευταία 3 χρόνια.

«Το 2020-2021 και το 2022 σημειώθηκαν συνολικά 69.375 περιπτώσεις απώθησης προς το θάνατο στο Αιγαίο και στα δυτικά σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απώθησης, 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 708 μετανάστες τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μετανάστευσης στην Άγκυρα.

Μηταράκης: Διεθνοποίηση της κτηνωδίας με τους γυμνούς μετανάστες

Λίγο νωρίτερα, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αφήγημα της Άγκυρας για «την καλή Τουρκία και την κακή Ελλάδα» σε σχέση με το μεταναστευτικό έχει «καταρριφθεί από πάρα πολλά γεγονότα».

Μιλώντας για το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο με τους 92 γυμνούς μετανάστες είπε ότι η Ελλάδα έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα και τόνισε:

«Η Τουρκία προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας και από την παρουσία του Τούρκου προέδρου του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καλλιεργήσει το αφήγημα της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Νομίζω αυτά τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί από πάρα πολλά γεγονότα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να βρούμε πλέον πάλι σαν Ευρώπη μια σχέση συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού. Αναμφίβολα αυτά που συνέβησαν εμείς τα δημοσιοποιούμε διεθνώς».

«Tη Δευτέρα, όπως έχω ήδη πει, θα βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Θεοδωρικάκος επίσης έχει στείλει μια επιστολή στην κυρία Γιόχανσον και στους υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα εμείς δημοσιοποιούμε ξεκάθαρα το τι συμβαίνει στα σύνορά μας και είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει να φυλά αποτελεσματικά τα σύνορα. Αλλά πρέπει να επανέλθουμε και σε κάποια συζήτηση με την Τουρκία. Η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 έχει καταλήξει σε μια κοινή δήλωση. Η Ευρώπη έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία και η Ευρώπη χρηματοδοτεί τη διαχείριση από την Τουρκία της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά και η Τουρκία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρέωση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα:

Μηταράκης: Κατέρρευσε το αφήγημα της Άγκυρας - Διεθνοποίηση της κτηνωδίας με τους γυμνούς μετανάστες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ