ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Σταϊκούρα σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων

Αυστηρό μήνυμα Σταϊκούρα σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη φημολογία περί τροπολογίας που θα κατέθετε το υπουργείο Οικονομικών για τις ρυθμίσεις οφειλών. EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυστηρό μήνυμα σε πιστωτικά ιδρύματα και Eταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στην κοινωνία έστειλε την Πέμπτη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά.

«Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη φημολογία περί τροπολογίας που θα κατέθετε το υπουργείο Οικονομικών για τις ρυθμίσεις οφειλών. «Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών», επεσήμανε.

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέφερε πως παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών.

«Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ποσό που δυνητικά μπορεί να ρυθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες», είπε και πρόσθεσε πως το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά.

»Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες», είπε για να συμπληρώσει πως αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες κατά τα τελευταίο διάστημα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις, 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, 801 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο. Στις ρυθμίσεις αυτές έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.

»Αναμένεται, από τους χρηματοδοτικούς φορείς, να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. Ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαινόταν κάτω από το 20%, ενώ για τον μήνα Αύγουστο εκτινάχτηκε στο 78%, και τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%.

Παραμένουν, ωστόσο, προβλήματα, καθώς οι πιστωτές -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.

«Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού», είπε και πρόσθεσε πως οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

«Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τόσο – κυρίως – οι χρηματοδοτικοί φορείς, όσο όμως και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, πρέπει να συμβάλουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Η πολιτεία, από τη δική της πλευρά, αναλαμβάνει συνεχώς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Η απάντηση του Βασίλη Ράπανου & του Τάσου Πανούση

«Εδώ ακούσαμε ότι για όλα τα κακά σε αυτόν τον τόπο φταίνε οι τράπεζες. Θέλετε να γυρίσουμε στις εποχές που δίναμε διακοποδάνεια; Ε δεν θέλετε», απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκ μέρους της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης ο πρόεδρος της Τάσος Πανούσης ανέφερε πως «χρειάζεται εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και εφαρμογή του συνόλου μέσων που συζητήθηκαν στο business plan». Πρόσθεσε ακόμη, πως αν μεταβληθεί σκέλος αναγκαστικής εκτέλεσης υπάρχει κίνδυνος προβληματική εκτέλεση σχεδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ