ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεν θα ζήσουμε ξανά μέρες 2016 – Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούσε για τα δικαιώματα των Ελλήνων

Μηταράκης: Δεν θα ζήσουμε ξανά μέρες 2016 – Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούσε για τα δικαιώματα των Ελλήνων
«Όταν φυλάς τα σύνορά σου, δεν κινδυνεύει κόσμος», τόνισε ο κ. Μηταράκης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ξεκάθαρος για τις θέσεις της Ελλάδας στο μεταναστευτικό για ακόμη μια φορά, ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν θα ζήσει ξανά στο μεταναστευτικό την περίοδο 2015-2016, με χιλιάδες αφίξεις παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά αλλά και τις χαμένες ζωές στο Αιγαίο, τονίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις ανθρώπινες ζωές.

«H Tουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως με την Κοινή Δήλωση του 2016, πήρε αρκετά ανταλλάγματα για να ελέγξει τη ροή των μεταναστών. Πλέον, η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη σε τέτοιο βαθμό, κάτι το οποίο φαίνεται να ενοχλεί την Τουρκία, με αποτέλεσμα τις πράξεις τις οποίες βλέπουμε», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για το περιστατικό των «92» στον Έβρο είπε:

«Τονίσαμε το περιστατικό των 92, κάτι που δεν άρεσε στην Τουρκία. Αυτό ίσως αποτελέσει αφορμή να προστατεύσει τα σύνορά της, όπως κάνει εξ ανατολών. Να ελέγξει τη δραστηριότητά της στα σύνορα και την δράση των λαθροδιακινητών».

Για την παρασημοφόρηση από την αυστριακή κυβέρνηση τόνισε: «Η Αυστρία μας έχει βοηθήσει. Τον Μάρτιο του 2020, έστειλε πρώτη δυνάμεις για να προστατεύσουν τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι σύμμαχοι της Ελλάδας και κατά της τουρκικής πολιτικής».

Ο κ. Μηταράκης απάντησε και στην Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί ποτέ από Διεθνές Δικαστήριο, όχι από επαναπροώθηση μεταναστών. Τα ¾ απωλειών ανθρώπινων ζωών χάθηκαν στην περίοδο από τις αρχές του 2015 έως την κοινή δήλωση του 2016, με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Το Λιμενικό παρεμβαίνει αυτονόητα κάθε φορά που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η Τουρκία δεν είναι χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Όταν κάποιος είναι Αφγανός ή Σύρος και βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη ως συνυπογράφουσα της Συνθήκης της Γενεύης να τους προστατεύσει. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας, αμέσως η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ υπογράφηκε η Κοινή Δήλωση, η οποία δεν τηρείται. Η ιστορία με την Frontex αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι και ψηφίζουν τα κόμματα. Ψηφίζουν για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και να περάσουν 1 εκατομμύρια μετανάστες. Αυτό δεν θα γίνει. Είναι μια ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ευρώπη πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της. Η Ευρώπη είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα κυκλώματα λαθροδιακινητών για 3.500 ευρώ να επιλέξουν ποιοι θα έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Για τις κατηγορίες σχετικά με pushcbacks της Ελλάδας υπογράμμισε πως: «Όπως έγραψε η OLAF δεν υπάρχουν pushbacks. Δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη, είτε από θάλασσα είτε από στεριά».

Ο υπουργός απάντησε και για την περίοδο 2015-2016, και στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2015, μπήκαν 120.000 μετανάστες στη Χίο. Ξεχνάτε τι πέρασε η Χίος, η Μυτιλήνη, η Ειδομένη. Το 2015 στη Χίο μπαίνανε 1.000 την ημέρα. Τα δικαιώματα των ντόπιων τα σκεφτήκατε ποτέ; Ο κύριος Δρίτσας έλεγε για δικαιώματα όλων εκτός των Ελλήνων πολιτών».

Τέλος, για πολλοστή φορά, ο κ. Μηταράκης τόνισε την σημασία της φύλαξης των συνόρων: «Όταν φυλάς τα σύνορά σου, δεν κινδυνεύει κόσμος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ