ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία του «κυβερνήτη των κοριών» Μητσοτάκη

Τσίπρας: Μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία του «κυβερνήτη των κοριών» Μητσοτάκη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Παρέμβαση στη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών που συζητείται στη Βουλή, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για παράνομη, παρακρατική και μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για δίδυμο σκάνδαλο του πρωθυπουργού, «σκάνδαλο και παρακολουθήσεων και συγκάλυψης»:

«Μήπως φοβάται ο κ. Μητσοτάκης πως Γιάννης Λαβράνος και Φελιξ Μπίτζιος δεν θα επικαλεστούν το απόρρητο και θα μιλήσουν; Η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα κλείσει με το τέλος της εξεταστικής παρωδίας. Είναι ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού των υποκλοπών, του κυβερνήτη των κοριών», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη στρουθοκάμηλο, «το συμπαθές πτηνό με το μεγάλο λαιμό και τα γουρλωτά μάτια που όταν βλέπει κίνδυνο κρύβει το κεφάλι στην άμμο και νομίζει πως έτσι δεν το βλέπουν οι υπόλοιποι επειδή δεν τους βλέπει αυτό», αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντάς την με την πολιτική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που «έσπευσε να βάλει τη συζήτηση την ημέρα της Συνόδου Κορυφής για να κρυφτεί. Ο πρωθυπουργός είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος».

«Κρύφτηκε στη φονική φάση της πανδημίας. Αλλά τον αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Τσιόδρας. Κρύβεται πίσω από τον Πούτιν για την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά τον αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Κρύβεται και τώρα, σε μια πράξη με χαρακτηριστικά πολιτικής δειλίας, πίσω από τον ανιψιό του. Πίσω από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Πίσω δηλαδή από τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος ανέθεσε ευθύνες. Και στα οποία φορτώνει τώρα τις δικές του ευθύνες. Και κρύβεται πίσω από το όνειδος του απόρρητου. Όνειδος για τη δημοκρατία μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για δίδυμο σκάνδαλο, «το σκάνδαλο της συγκάλυψης που είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όσα προέκυψαν από την εξεταστική.

Πρώτον, όπως είπε, ότι Predator ίσον ΕΥΠ και ΕΥΠ ίσον Predator.

«Το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και είχε δύο βασικά εργαλεία. Την επίσημη επισύνδεση με εντολή της κατά τη κρίση της ανέλεγκτης εισαγγελέως κυρίας Βλάχου.

Και το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ένα μέσο παρακολούθησης επιλεγόταν το άλλο. Και μάλιστα για κακή τους τύχη οι δύο περιπτώσεις πολιτικών που είναι η κορυφή βέβαια του παγόβουνου, ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Σπίρτζης, δέχτηκαν το κακόβουλο λογισμικό με το ίδιο link.

Γίνονταν φαίνεται και... οικονομίες κλίμακας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάθεση του κου Ανδρουλάκη αλλά και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ συνέπεσε ακριβώς με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Αλλά μόλις εκλέχθηκε, η παρακολούθηση σταμάτησε πρόωρα.

Εξέλειπαν ως διά μαγείας οι εθνικοί λόγοι που την επέβαλαν.

Σε ό,τι δε αφορά την υπόθεση του δημοσιογράφου κου Κουκάκη, για εθνικούς λόγους κι αυτή, προκύπτει ότι η νομότυπη παρακολούθηση σταμάτησε ακριβώς όταν κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του ώστε η αρχή να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του.

Και τότε ακριβώς ο κος Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να μη μπορεί η ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει.

Και τότε ακριβώς ξεκίνησε η μη νομότυπη παρακολούθησή τους από το παράνομο λογισμικό Predator».

Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται, κατά τον κ. Τσίπρα:

«Στις 29/07/2022, μέρα της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτηση έρευνας στην ΑΔΑΕ σχετικά με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το Predator, όπως αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του είχε ταυτοποιήσει.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, ακριβώς, ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων έδωσε εντολή για καταστροφή του αρχείου των επισυνδέσεων του προγενέστερου διαστήματος.

Και φυσικά, δεν σταματά εκεί αυτή η σκοτεινή ιστορία των συμπτώσεων», αναφερόμενος και στην υπόθεση Σπίρτζη.

«Ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε στις 13 Νοεμβρίου του 2021 σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις, σύμφωνα με αποκάλυψη της ΕΦΣΥΝ.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2021 προχώρησε στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό.

Και την ίδια μέρα, ακριβώς, γίνεται και ο ίδιος στόχος παρακολούθησης. Με το ίδιο μήνυμα παγίδευσης ακριβώς, επιχειρήθηκε η παγίδευση Ανδρουλάκη, από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε για πολύ να συζητάμε για συμπτώσεις.

Δε πρόκειται για συμπτώσεις αλλά για παράνομη, παρακρατικού χαρακτήρα, μαφιόζικου χαρακτήρα λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία και γνώση φυσικά του πολιτικού της προϊσταμένου του κ. Μητσοτάκη".

Ως δεύτερο συμπέρασμα της εξεταστικής ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το ποιοι προμήθευαν το παράνομο λογισμικό στον κ. Μητσοτάκη:

«Είναι οι αξιότιμοι κύριοι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, οι οποίοι δεν εκλήθησαν στην εξεταστική.

Τι φοβάται λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και δεν θέλει να έρθουν στη Βουλή;

Και για πόσο θα μπορεί αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος να τους κρύβει και να κρύβεται;

Εντάξει πήγατε τη Θεσμών όσο πιο πίσω μπορούσατε.

Κάποια στιγμή όμως θα συνεδριάσει.

Τι θα κάνετε, θα τη καταργήσετε ;

Θα της αλλάξετε σύνθεση ;

Και εντάξει επίσης, δεν ήρθε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Δε θα ξαναέρθει στη Βουλή ;

Κάποια στιγμή θα τον ρωτήσω πρόσωπο με πρόσωπο.

Ποιες ήταν οι σχέσεις του με τους εν λόγω επιχειρηματίες ;

Απλώς τους γνώριζε ;

Απλά τους είχε ακουστά ;

Ή μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση;

Όπως επίσης θα τον ρωτήσω να μου απαντήσει εάν έχει ποτέ συναντήσει το κ. Ντίλιαν.

Έτσι είναι η δημοκρατία,

Δεν είναι ομερτά.

Δεν ισχύει ο νόμος της σιωπής και του απορρήτου.

Αυτά ίσχυαν κάποτε στη Σικελία και στο Σικάγο.

Όχι όμως στη Δημοκρατία».

Ως τρίτο και βασικό συμπέρασμα της «κολοβής» εξεταστικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο γενικά υποκλοπών, αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη.

«Ο ιθύνων νους ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και οι συνεργοί του ο κ. Κοντολέων, σήμερα ο κ. Δεμίρης και μια σειρά άλλοι. Αν δεν γνώριζε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, τότε γιατί έσπευσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διερεύνησης δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας, με την επίκληση του απορρήτου; Απόρρητο έναντι τίνος; Της Βουλής, της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και της εξεταστικής επιτροπής. Αυτό λοιπόν δεν είναι απόρρητο. Είναι ρητό στοιχείο ενοχής και επιδίωξης συγκάλυψης. Επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή. Για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό μαρτύρων, την αποδοχή της άρνησης κατάθεσης κρίσιμων εγγράφων αλλά και την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Με προφανή στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης και την εξαφάνιση στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση και ποινικών ευθυνών. Κι αυτό αποτελεί αυτοτελές αδίκημα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το απόρρητο από τη κάθαρση, ενώ έκανε λόγο και για παρακολούθηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω της παγίδευσης Σπίρτζη.

«Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι σας.

Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η δική μου προσωπικά, μέσα από την παγίδευση ενός εκ των στενότερων συνεργατών μου, του Χρήστου Σπίρτζη, δεν θα μείνει έτσι.

Οι υποκλοπές εις βάρος όλων όσων βάλατε στο σημάδι θα αποκαλυφθούν.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών, όποτε και αν αποφασίσετε να συνεδριάσει.

Η συνέχεια στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έρθει στην Αθήνα.

Η συνέχεια θα δοθεί ούτως ή άλλως στη δικαιοσύνη.

Εδώ δεν υπάρχει μόνο γενική πολιτική ευθύνη.

Υπάρχει, για να δείτε πώς κάνει κύκλους η ζωή, η ατομική ευθύνη.

Η ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού των υποκλοπών.

Του κυβερνήτη των κοριών.

Που κρύφτηκε και κρύβεται όταν έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του.

Θέλει να αποδείξει, έστω και τώρα, ότι δεν γνώριζε;

Ότι δεν ενέκρινε έστω;

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ας φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση.

Και κυρίως, ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να ζητήσει άρση απορρήτου ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα πράξουμε το καθήκον μας.

Δε θα χαριστούμε σε κανέναν.

Γιατί αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε κι εμείς συνένοχοι στο έγκλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ