ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της ΝΔ η γρήγορη αποδόμηση της κυβέρνησης

Στόχος της ΝΔ η γρήγορη αποδόμηση της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Με τη φράση «δεν θα αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω» συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζονται για «σκληρό ροκ» το επόμενο διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση.

Ηδη, οι τομεάρχες του κόμματος έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν στενά τα πεπραγμένα των υπουργών και να παρεμβαίνουν άμεσα με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη «αποδόμηση της κυβέρνησης».

Αν και στη Συγγρού εκτιμούν πως με την υπερψήφιση των φορολογικών μέτρων στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε πολιτικό χρόνο, στη ΝΔ έχουν καταλήξει πως η αποδόμηση της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνίας θα είναι ραγδαία τους επόμενους μήνες. Ειναι χαρακτηριστικό ότι στη Συγγρού αναμένουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για τους οποίους λένε πως δεν θα μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς να γίνουν στόχοι έντονων αποδοκιμασιών από τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους.

Στη ΝΔ έσπευσαν χθες να σχολιάσουν με καυστικό τρόπο την αναφορά του Πάνου Καμμένου περί «αντισυνταγματικότητας και εγκληματικής ενέργειας» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησαν την παραίτησή του, ποντάροντας ουσιαστικά στα περιορισμένα –όπως λένε– ψυχικά αποθέματα πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και στη ΝΔ δεν μπορούν να προσδιορίσουν το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις αλλαγές στα εργασιακά το φθινόπωρο. Σε αυτή τη λογική και με την προοπτική των πρόωρων εκλογών πάνω στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στα στελέχη και τους συνεργάτες του να δώσουν μεγάλη έμφαση στην παρουσίαση των βασικών παραμέτρων του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στη μείωση της φορολογίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μάλιστα, έχουν δοθεί εντολές να τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μεγάλη βαρύτητα το επόμενο διάστημα και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με το εξωτερικό, με στόχο όχι μόνο να παρουσιάσει τις θέσεις του αλλά κυρίως να προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα θετικό πλαίσιο για τη «μεγάλη συμφωνία με την Ευρώπη», την οποία και θέλει να προωθήσει, μία συμφωνία που θα βασίζεται στη μείωση του στόχου που έχει τεθεί για μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και σε μια θετική λύση για το χρέος.

Την Παρασκευή, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στην Κωσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ