ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Πώς τέθηκε εκτός ΝΔ – Το μπαράζ εξελίξεων μετά τη διαγραφή του

Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Πώς τέθηκε εκτός ΝΔ – Το μπαράζ εξελίξεων μετά τη διαγραφή του
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε η διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις καταγγελίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες με εξαγορά κόκκινων δανείων και υπέρογκες αμοιβές από τα ΕΛΤΑ.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ενώ το Υπερταμείο ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθεί η άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής και έστρεψε τα βέλη του κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «γνώριζε για το "πλιάτσικο" Πάτση με ΕΛΤΑ και εισπρακτικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάτσης στην πρώτη του ανάρτηση μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κατέστησε σαφές πως θα κρατήσει την έδρα του, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες των Γρεβενών πως παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής.

Οι εξηγήσεις που κρίθηκαν μη επαρκείς

Στη σκιά των καταγγελιών σε βάρος του βουλευτή, το μεσημέρι της Τρίτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπουγάς τον κάλεσε σε εξηγήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι κατηγορίες και εάν παραβαίνουν τη νομιμότητα ή και τις ηθικές αρχές της ΝΔ.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έκανε γνωστό πως οι εξηγήσεις του κ. Πάτση κρίθηκαν μη επαρκείς και συνεπώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Γιώργο Πιερρακάκη

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε τον κ. Πάτση πως όχι μόνο «πλουτίζει» από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από ένα εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές.

«Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους “άριστους” του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες ημέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

Η παραίτηση του «ισχυρού άνδρα» των ΕΛΤΑ και η έρευνα του Υπερταμείου

Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν στην παραίτηση του Γιώργου Κωνσταντόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ. Όπως ανέφερε ο ίδιος υποβάλλει την παράιτησή του για λόγους προσωπικής ευθυξίας.

Στη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ τονίζεται ότι «δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα» και πως η όποια δική του αμοιβή, «προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Υπερταμείου, που ανακοίνωσε ότι αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για την υπόθεση Πάτση, ξεκίνησε έρευνα να διερευνηθούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης.

«Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις των κομμάτων και αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Τη σύγκληση της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες για την υπόθεση Ανδρέα Πάτση, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για παράνομες και ανήθικες πρακτικές του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρεβενών, υπογραμμίζοντας πως με βάση νόμο του 2003, «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει πως καθημερινά αποδεικνύονται οι «καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας», τη στιγμή που «χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν». Στρέφει παράλληλα τα πυρά του και κατά του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

«Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ. Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία;», τονίζει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι «καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά ότι «ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της» ενώ προσθέτει ακόμη αυτή η δραστηριότητα «είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ