ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις «γαλάζιες ακρίδες»

Τσίπρας: Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις «γαλάζιες ακρίδες»
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πάτση εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως ο αποπεμφθείς βουλευτής Γρεβενών συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις «γαλάζιες ακρίδες».

Τόνισε, επίσης, πως με «την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα "κόκκινα" δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς».

Βουλευτής ανήκε στα λεγόμενα "κοράκια". Το θέμα ήταν γνωστό εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια. Σταμάτησε να το κάνει γιατί τα "κόκκινα" δάνεια έχουν γίνει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Είναι και οι Μαραβέγιας, Κοντολέων, Στάσσης, τα επτάμισι δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων. Συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από "γαλάζιες ακρίδες". Η στάση Πιερρακάκη μου θυμίζει τη στάση Μητσοτάκη: "Δεν φταίω εγώ, φταίει ο διπλανός μου"».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαριτολογώντας πως η μόνη βεβαιότητα είναι ότι ο ΠΑΟ θα πάρει το πρωτάθλημα.

Εξέφρασε, πάντως, την πίστη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, βασίζοντάς το στους ακόλουθους λόγους: "Είναι διαρκώς μειούμενη η δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ. Διογκώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων, που είναι διπλάσιοι της διαφοράς. Διογκούμενη και η κοινωνική δυσαρέσκεια. Είμαστε πρώτοι στις ηλικίες 17- 34. Κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη, το ποσοστό της αποχής".

Κατά τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έκανε πολλά βήματα τα τρία τελευταία χρόνια, αν και παραδέχθηκε ότι όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις: «Έχουμε ένα think tank τεχνοκρατών που σχεδιάζει το μέλλον».

Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, παρατήρησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει πριν πάρει στα χέρια του την "καυτή πατάτα", ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε πως εξελίσσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης γιατί θέλει δεύτερες και τρίτες εκλογές για την αυτοδυναμία.

«Δεν θα κουβεντιάσουμε προεκλογικά το κοινό μας πρόγραμμα. Τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές διαδικασίες θα κρίνουν αν θα μείνω στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσω. Έχω εκλεγεί για τρία χρόνια», σημείωσε, επίσης, με νόημα και για το δικό του μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖανάφερε πως τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών βρίσκονται Κοντά στα τρία δισ. ευρώ από τα οποία δεν έχει φορολογήσει ούτε ευρώ η κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει βούληση να φορολογηθούν ούτε να γίνουν έλεγχοι: Πρόκειται για μια διαδικασία αναδιανομής πλούτου από τη μεσαία τάξη στους πλούσιους. Οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει ΦΠΑ και ΕΦΚ, στην Ελλάδα όχι. Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά επτά δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο. Το κόστος των μέτρων μας είναι 5 δισ. Παίρνουν τα λεφτά από τη μία τσέπη του καταναλωτή και του επιστρέφουν ψίχουλα που πηγαίνουν πίσω στις ενεργειακές εταιρείες. Προτείναμε στη ΔΕΘ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση του αφορολόγητου".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης, κυρίως στο δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.

Για τα εθνικά θέματα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αύξηση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν και πως η Τουρκία βλέπει να αφήνεται έδαφος από τη χώρα μας για πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική από την ίδια:

«Δεν αξιοποιήσαμε ευκαιρίες, όπως την περίοδο ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Κάποιοι εξοπλισμοί δεν ήταν αναγκαίοι σε μια χώρα που πριν λίγα χρόνια χρεοκόπησε. Η Τουρκία θα είναι υπολογίσιμη δύναμη με και χωρίς Ερντογάν. Δεν είναι δυνατό κάθε φορά που ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική να μας λένε τουρκόφιλους. Πρέπει να σταματήσει αυτό το εμπόριο πατριωτισμού. Ήταν λάθος πως η "κόκκινη" γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια. Επέκταση στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα γιατί έχουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Όταν το εξαγγείλαμε το 2019 μας έλεγαν πως χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Αν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σας, θα τον διώξετε. Το ίδιο και με Τουρκία».

Για το μεταναστευτικό

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η χώρα μπορεί και να προασπίζει τα σύνορά της, αλλά και να σέβεται το διεθνές δίκαιο και πως η Ελλάδα να επιμείνει για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Δεν μπορούμε να είμαστε δεσμοφύλακας της Ευρώπης. Ο φράχτης είναι φετίχ για κάποιους. Μπορεί και να τον επεκτείνεις, αλλά μπορείς να τον βάλεις σε όλα τα σύνορα; Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ