ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Δεν γίνεται διάλογος με απειλές

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Δεν γίνεται διάλογος με απειλές
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Σ. Κωστάκογλου, στη Λέσχη Αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στον διάλογο, αλλά και έτοιμη να προασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί», τόνισε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, σε βάρος της Ελλάδας, και την προβολή ανυπόστατων θέσεων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, κατά την αντιφώνηση της, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, στη Λέσχη Αξιωματικών.

Αναφερόμενη στην κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και τη στάση της Ελλάδας, είπε ότι η χώρα μας επιδιώκει ηρεμία στις σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους, όμως ο διάλογος για να καρποφορήσει δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων.

«Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, ενώ συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον πόνο προσφύγων και μεταναστών, που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής», είπε και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα επιδιώκει ηρεμία στις σχέσεις με τους γείτονές της και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο διάλογος όμως, για να υλοποιηθεί και να καρποφορήσει, δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων, αλλά μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει συνεχώς τη θέση της, διπλωματική και στρατιωτική, μέσω της συνεργασίας και των στρατηγικών συμμαχιών της, υπογραμμίζοντας το ανυπόστατο των τουρκικών αξιώσεων και επιδιώκοντας την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισα και προηγουμένως, είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί.

»Το Κυπριακό, εξάλλου, δεν παύει να αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Η τουρκική επιθετικότητα στα Βαρώσια, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή μας δεν πρόκειται να κάμψουν την προσήλωσή μας στον κοινό μας στόχο: την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυσή του στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας κυριαρχίας και της ασφάλειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Η ευγνωμοσύνη προς όλους σας, τους άγρυπνους φρουρούς, που με αυταπάρνηση προφυλάσσετε από στεριά, αέρα και θάλασσα, μέρα και νύχτα την πατρίδα, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι το ελάχιστο που σας οφείλουμε».

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι υπόθεση όλων μας

Σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε ότι είναι υπόθεση όλων μας και σημείωσε πως «είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου μας απέναντι στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και την προκλητική ρητορική».

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που δίνει το αίμα και την ψυχή του για την ελευθερία και την πολιτική του αυτονομία. Είναι υπόθεση όλων μας. Με τη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απειλή της μαζικής καταστροφής, επιχειρείται η αναθεώρηση του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου. Και υποδηλώνεται μια ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου μας απέναντι στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και την προκλητική ρητορική».

Η κα Σακελλαροπούλου, στην αρχή της αντιφώνησης της εξέφρασε την χαρά της που βρέθηκε «ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στο ιστορικό Γ' Σώμα Στρατού, ανάμεσα στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Είστε η ζωντανή συνέχεια του απελευθερωτικού στρατού των Βαλκανικών Πολέμων, που την αυγή της 26ης Οκτωβρίου 1912 εισήλθε νικητής στην πόλη. Εκείνων, που μέσα σε λίγα χρόνια διπλασίασαν σχεδόν την έκταση της χώρας και ενσωμάτωσαν στον εθνικό κορμό πολύτιμα κομμάτια ελληνισμού. Και των ηρώων του ΟΧΙ, που στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και στα οχυρά της Μακεδονίας σταμάτησαν τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας και πολέμησαν ηρωικά κατά της ναζιστικής Γερμανίας» σημείωσε.

Η ΠτΔ στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου

Νωρίτερα η η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωση που έκανε μετά την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε τη σημασία της ομοψυχίας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της και συμμέτοχο, όπως τον θέλει ο λαός μας, στην απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του. Η διπλή αυτή επέτειος ενισχύει το εθνικό μας φρόνημα και μας υπενθυμίζει τη σημασία της ομοψυχίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Χρόνια πολλά», δήλωσε.

Κατά την άφιξη της στον Άγιο Δημήτριο την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου. Πριν την έναρξη της δοξολογίας και κατά τη διάρκεια της αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη χαιρετισμού για τη γιορτή της.

Επίσης, το πρωί, μετά την έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο ακούστηκαν κανονιοβολισμοί από τη Φρεγάτα "Σπέτσαι" του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ