ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλαφ Σολτς: Την Πέμπτη η συνάντηση με Μητσοτάκη – Θα επισκεφτούν την Ακρόπολη

Όλαφ Σολτς: Την Πέμπτη η συνάντηση με Μητσοτάκη – Θα επισκεφτούν την Ακρόπολη
Στην ατζέντα των συνομιλιών, θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εξοπλιστικά AP Photo/Darko Bandic

Βαριά είναι η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει αύριο Πέμπτη (27/10) στη χώρα μας ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο άνδρες το πρωί θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ η συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για τις 11:00. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εξοπλιστικά. Επίσης ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της συνεχώς εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, ο εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει συνεργασία με τον όμιλο «Μυτιληναίος» για την κατασκευή τεθωρακισμένων Leopard 2 επί ελληνικού εδάφους.

Deutsche Welle: Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Σε αντίθεση με το παρελθόν, δε φαίνεται να υπάρχει σκιά πάνω από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, σχολιάζει στην Deutsche Welle, ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

Η τελευταία επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου - τότε ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ - πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Σήμερα, ο Όλαφ Σολτς είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός στη Γερμανία. Αυτό αποτελεί μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που σημειώθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Το δρομολόγιο της επίσκεψης έχει επίσης αλλάξει: Παλαιά ήταν σχεδόν ρουτίνα να συνδυάζεται η παραμονή στην Ελλάδα με μια επακόλουθη επίσκεψη στην Τουρκία. Το γεγονός ότι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά έχει μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική πολιτική διάσταση. Στο παρελθόν διαμεσολαβήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αποτελούσαν συχνά μέρος των αποστολών των Γερμανών ηγετών στην περιοχή.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία γερμανική διαμεσολάβηση στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται κυρίως στην Τουρκία. Οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση Σολτς. Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο για μεροληψία στα ελληνοτουρκικά. Σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών μια νοσταλγία για την κυρία Μέρκελ είναι εμφανής.

Δεν υπάρχει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με ξένο ηγέτη, στην οποία η Τουρκία να μην παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτή τη φορά οι δύο πλευρές επιθυμούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της Τουρκίας. Εδώ παρατηρούμε έναν παραλληλισμό στην επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου.

Ο εκπρόσωπος του Σολτς συνόψισε την επικοινωνιακή τακτική αυτή ως εξής. "Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες, αλλά ταυτόχρονα - και αυτό συνιστά το κεντρικό μήνυμα της ήπιας αντιμετώπισης των προκλήσεων - "δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ