ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς από την Αυστραλία: Η Ελλάδα είναι ισχυρή - Είμαστε πυλώνας σταθερότητας

Χαρδαλιάς από την Αυστραλία: Η Ελλάδα είναι ισχυρή - Είμαστε πυλώνας σταθερότητας
«Η χώρα μας», τόνισε, «είναι ισχυρή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα προς φίλους, συμμάχους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους» ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν μεμψιμοιρεί, δεν απειλεί κανέναν» και επιδιώκει να είναι «πυλώνας σταθερότητας», επιζητώντας «την ειρήνη και τη φιλία», αλλά ταυτόχρονα, και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «παραμένουν σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της πατρίδας μας», έστειλε από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Προτιμάμε τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα πυροτεχνήματα, τα παραληρήματα και τις απειλές των γειτόνων μας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με την αποφασιστικότητα όμως που χρειάζεται και θωρακίζουμε την πατρίδα μας με ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία της».

Επισήμανε, δε, ότι «η Τουρκία επιδεικνύει μια συνεχόμενη και διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με μια επιθετική και αναθεωρητική ρητορική, με συνεχείς απειλές χρήσης βίας, με ανιστόρητες θεωρίες για τη διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου».

«Εμείς», υπογράμμισε, «παραμένουμε σταθεροί με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατ' επέκταση το Δίκαιο της Θάλασσας, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που ζητάμε από την Τουρκία είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις εδώ και 100 περίπου χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί η υφιστάμενη χάραξη των συνόρων μας».

Χαρακτήρισε τις συμμαχίες της χώρας μας «πολύ σημαντικές και στρατηγικής σημασίας και με τους Αμερικανούς και με τους Γάλλους και για αμοιβαία συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, αλλά και με εταίρους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

«Η χώρα μας», τόνισε, «είναι ισχυρή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα προς φίλους, συμμάχους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους».

«Σε ένα γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον, με παρά πολλά προβλήματα, η χώρα μας παραμένει πρωταγωνίστρια» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει γόνιμο έδαφος για ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων» Ελλάδας και Αυστραλίας, «αλλά και για αναζήτηση αμυντικών συνεργασιών, ειδικά μεταξύ κρατών που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες».

«Νομίζω», συνέχισε, «ότι η Αυστραλία και η Ελλάδα βρίσκονται και οι δυο σε μία φάση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών τους, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης των σημαντικών αμυντικών συνεργασιών».

Για τα ζητήματα στρατολογίας, ο Ν. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού λαμβάνουν αναβολή κατάταξης για όσο χρόνο εξακολουθεί η ιδιότητά τους και μέχρι τα 45 χρόνια τους, οπότε και απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις».

«Κάποιος που αναγνωρίζεται ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, όπως το επιθυμεί μπορεί να καταταγεί και δικαιούται να εκπληρώσει μειωμένη διάρκεια εξάμηνης διάρκειας ή τρίμηνης αν έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και επίσης έχει τη δυνατότητα εκπλήρωσης θητείας τμηματικά», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ