ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλάθι νοικοκυριού»: Επισκέψεις Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – Έπεσε η πλατφόρμα

«Καλάθι νοικοκυριού»: Επισκέψεις Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – Έπεσε η πλατφόρμα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνεται για τις ενέργειες αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» που κάνει πρεμιέρα σήμερα CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ πραγματοποιεί από το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ενημερώνεται για τις ενέργειες αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» που κάνει πρεμιέρα σήμερα.

Λίγο μετά τις 8:30, ο υπουργός Ανάπτυξης έφτασε σε σούπερ μάρκετ στα Μελίσσια όπου είδε από κοντά τα όσα έχουν προγραμματιστεί αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκεκριμένη αλυσίδα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται το κοινό για τα 50+1 προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα για να βοηθηθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Η πρεμιέρα για την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr ξεκίνησε με προβλήματα, καθώς «έπεσε» λόγω του μεγάλου όγκου των καταναλωτών που έσπευσαν να ελέγξουν τις τιμές των προϊόντων ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ.


«Το γάλα είναι ένα βασικό είδος και ξέρετε όλοι ότι υπάρχει κρίση στο γάλα μεγάλη. Και υπάρχει αύξηση στην τιμή του. Θα το διασφαλίσουμε με τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. (σ.σ. Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και ο στόχος είναι να ελέγχουμε με το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους όλα τα προϊόντα και τα εκτός καλαθιού. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να πάει να αυξήσει τιμές πάνω από το πλαφόν» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε σούπερ μάρκετ.

Γεμίζουν τα «καλάθια»

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ είχαν την υποχρέωση να αποστείλουν στην πλατφόρμα e-katanalotis τις τελικές λίστες με τα προϊόντα που επέλεξαν, βάσει των 51 κατηγοριών που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τις 9:00πμ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται βασικά είδη διατροφής, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά, χαρτικά κ.α. Όλα εκείνα δηλαδή που έχει κριθεί πως αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον ένα προϊόν σε κάθε κατηγορία το οποίο και καλούνται να διαθέτουν πλέον σε αντίστοιχη ή χαμηλότερη τιμή από εκείνη που το διέθεταν την 3η Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την ηγεσία υπουργείου Ανάπτυξης, όταν και συμφωνήθηκε η δημιουργία του «καλαθιού».

Οι αλυσίδες -η καθεμία από την πλευρά της - είναι εκείνες που επιλέγουν τον ακριβή αριθμό των προϊόντων που θα μπουν στο «καλάθι» καθώς και εάν θα είναι επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας.

Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα ενώ το «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχει ισχύ έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για το «καλάθι» της κάθε αλυσίδας μέσω της πλατφόρμας e-καταναλωτής αλλά και εντός των καταστημάτων καθώς τα προϊόντα θα έχουν τοποθετημένη πάνω την ειδική σήμανση που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης μέσω φυλλαδίων αλλά και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται πως οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους προβλέπουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου και επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α.

Τα σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης

08:00 – ΜΑΣΟΥΤΗΣ (Χλόης 1 & Οδός Πεντέλης, Μαρούσι 151 26)
08:30 – LIDL (Λεωφόρος Δημοκρατίας 4-6, Μελίσσια 151 27)
09:00 – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (Ελευθερίου Βενιζέλου 16 & Σουλίου, Μελίσσια 151 27)
09:30 – ΚΡΗΤΙΚΟΣ (Λεωφόρος Πηγής 67, Μελίσσια 151 27)
10:00 – MY MARKET (Λεωφόρος Πεντέλης 120-126, Βριλήσσια 152 38)
10:30- ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Λεωφόρος Πεντέλης 39, Βριλήσσια 152 38)
11:00 – ΓΑΛΑΞΙΑΣ (Αγίου Αντωνίου 63, Βριλήσσια 152 38)
11:30 – BAZAAR (Λεωφόρος Πεντέλης 23, Χαλάνδρι 152 33)
12:00 – MARKET IN (Μεταμορφώσεως 51 & Κιθαιρώνος, Χαλάνδρι 152 34)
12:30 – ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πλατείας Κηφισιάς)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ