ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα

Πούτιν: Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα
REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool

Ως σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, την Ελλάδα 24 ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», επισημαίνει ότι οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις αποτελούν σπουδαίο στοιχείο στο σύστημα που πρέπει να οικοδομηθεί μετάξι της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Στο άρθρο του, ο κ. Πούτιν προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών και συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Πούτιν υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. «Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Η επίσκεψη του ρώσου ηγέτη έρχεται λίγες μέρες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να αποτελέσει έργο-κλειδί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές εξαγωγές..

Ο κ. Πούτιν θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα υπογραφούν πολλές διμερείς συμφωνίες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα και θα μεταβεί για μία μέρα, το Σάββατο, στο Άγιον Όρος σε μία επίσκεψη καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα. Ήδη, στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ