ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Falcon Eye 3: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία στέλνουν μήνυμα αποτροπής

Falcon Eye 3: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία στέλνουν μήνυμα αποτροπής
Η άσκηση Falcon Eye, εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής και προβολής ισχύος προς την Τουρκία

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει η Σαουδική Αραβία και στέλνει πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη F-15 για να συμμετάσχουν στην άσκηση Falcon Eye 3.

Έξι «Αετοί» της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να προσγειωθούν σε λίγες ώρες στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης και από εκεί θα επιχειρούν μαζί με τα «γαλάζια φτερά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σενάρια της Falcon Eye περιλαμβάνουν κάθε τύπο εναέριας μάχης, προσβολές εδάφους και επιφανείας, επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης καθώς και επιθετικές και αμυντικές ενέργειες.

Η άσκηση θα έχει διαλειτουργικό χαρακτήρα καθώς θα εμπλακούν Μονάδες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς όσο και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ενώ σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, ο στόχος της είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ταυτόχρονα όμως, η Falcon Eye εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής και προβολής ισχύος προς την Τουρκία, αφού τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας θα κάνουν επίδειξη σημαίας σε ολόκληρο το FIR Αθηνών ακόμη και σε περιοχές που επιχειρεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα, όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

H πρώτη Falcon Eye διοργανώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2021, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Στρατηγού Φαγιάντ μπιν Χαμίντ Αλ-Ρουβαϊλί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες από τη Σούδα, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Λίγους μήνες μετά, ελληνικά F-16 ταξίδεψαν στο Ριάντ για τη Falcon Eye 2 και τώρα είναι ξανά η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει την πολύ σημαντική άσκηση.

Οι επιχειρήσεις της Falcon Eye 3 θα ξεκινήσουν στις 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ