Στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Τουρκία ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Ανανεώθηκε:
Με φόντο τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και τον εκνευρισμό της Τουρκίας για τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που δέχεται, την Πέμπτη (03/11) θα δοθεί νέα διπλωματική «μάχη» τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από την πλευρά της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί εκ νέου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, από τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει «παράπονα».
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, πρόκειται να έχει συνομιλίες την Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα και την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, να πείσει την 'Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην 'Αγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Πάντως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στη δρομολούμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Από τα μέσα Μαΐου απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις σκανδιναβικές χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.
Στόχος των νέων επαφών του Τούρκου προέδρου είναι να «παζαρέψει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να επιδείξει στην Ουάσινγκτον κινήσεις καλής θέλησης, ώστε σε αντάλλαγμα να ξεμπλοκάρει η προμήθεια μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ -κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο προσκρούει στην αποφασιστικότητα του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας Ρόμπερντ Μενέντεζ και της ενεργητικής ελληνικής διπλωματίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, «χρησιμοποιεί» ο Τούρκος πρόεδρος και τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη συμφωνία και τον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα «ενημερώσει πρώτα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν».
Με τον τρόπο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει κάποιου είδους επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν -κάτι που επιδιώκει το τελευταίο χρονικό διάστημα, χωρίς επιτυχία, ο Τούρκος πρόεδρος. Και σε αυτήν την περίπτωση, στόχος του είναι να «εξαργυρώσει» τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει στο Ουκρανικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη (02/11) πραγματοποιήθηκε ακόμη μία επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Η επιδίωξη της Άγκυρας είναι να πιέσει για τα F-16, ωστόσο διεξήχθη με φόντο το «ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο -και οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη πλευρά που απορρίπτει τη νομιμότητα της συμφωνίας αυτής.
Νέο τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει νέα συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Με «ατού» την ενέργεια εν μέσω της τρέχουσας δύσκολης συγκυρίας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» των προηγούμενων ετών και να ανατρέψει την τουρκική διείσδυση στις γειτονικές χώρες.
Παράλληλα, η νέα συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να καταγγείλει για άλλη μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις -με πλέον πρόσφατη την προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Λιμενικού στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Η ελληνική πλευρά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τόσο στη στάση που τηρεί πλέον η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, όσο και στον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετωπίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Από τη συνάντηση των Μητσοτάκη-Σολτς στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που οφείλεται στην κλιμάκωση των απειλών της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου.
Το Βερολίνο έχει λάβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τόσο μέσω της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όσο πλέον και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια στόματος Όλαφ Σολτς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόοδος επετεύχθη και σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τα πρώτα τεθωρακισμένα Marder να εμφανίζονται στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι τα τεθωρακισμένα Marder θα αποσταλούν στον Έβρο, ενώ από πλευράς Βερολίνου δεν υπάρχει πρόβλημα για το πού θα μεταφερθούν τα στρατιωτικά οχήματα που θα αντικατασταθούν από τα Marder, αν δηλαδή αντικαταστήσουν αντίστοιχα άρματα στα νησιά του Αιγαίου -κόντρα, δηλαδή, στις καταγγελίες της Τουρκίας για τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».
Αυτή η στάση της Γερμανίας είναι αποτέλεσμα της συνεπούς διπλωματικής μάχης της Ελλάδας με στόχο τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και έχει προκαλέσει πρόδηλο εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Μόλις χθες, Τρίτη (01/11), ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στον Όλαφ Σολτς τα «παράπονά» του για τη στάση της Γερμανίας έναντι Τουρκίας και Ελλάδας. Σε επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.