ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tayfun: Νέα δοκιμή πυραύλου ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα 24ωρα

Tayfun: Νέα δοκιμή πυραύλου ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα 24ωρα
Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι οι δοκιμές ανάλογων συστημάτων θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα 24ωρα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση του «Tayfun».

Mάλιστα χθες, Τρίτη, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε ότι η δοκιμή του «Τυφώνα» ήταν «το καλύτερο μήνυμα στις εχθρικές εστίες» σημειώνοντας πως «η Τουρκία δεν αστειεύεται καθόλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα για τη νέα δοκιμή δεσμεύει περιοχή στη Σινώπη από σήμερα μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου για εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον «Τυφώνα» ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί όπλο διαφορετικής κατηγορίας που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι οι δοκιμές ανάλογων συστημάτων θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα καθώς πύραυλοι όπως ο «Tayfun» βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.

Άλλωστε, η εκτόξευση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 18 Οκτωβρίου ήταν προϊόν διαρροής και όχι επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει πως είτε η δοκιμή δεν ήταν απολύτως επιτυχημένη, δηλαδή ο πύραυλος δεν κάλυψε την απαιτούμενη απόσταση ή δεν έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο, είτε γίνονται διορθώσεις και αλλαγές σε υποσυστήματα όπως ο κινητήρας, η κεφαλή, το σύστημα διεύθυνσης κλπ.

Άλλωστε και ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο εργοστάσιο παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG, υποστήριξε πως η δοκιμή του «Tayfun» ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν νέες εκτοξεύσεις πυραύλων ενώ υπονόησε πως σύντομα η Τουρκία θα έχει πρόσβαση και σε πυρηνικά όπλα.

Τουρκικοί λεονταρισμοί

Στην Αθήνα καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης στοχεύοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και στους μεγάλους «παίκτες» που εμπλέκονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Φιλοδοξεί να γίνει το επόμενο Ιράν ή η επόμενη Β. Κορέα, να μπει στο κλαμπ των χωρών που έχουν τη δυνατότητα βαλλιστικού πλήγματος, αλλά χωρίς την παροχή τεχνολογίας από ξένες δυνάμεις αυτό είναι πρακτικά αδύνατον» επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Η ανάπτυξη και η επιτυχημένη δοκιμή ενός πυραύλου είναι το πρώτο βήμα όπως τονίζει η ίδια πηγή αλλά πρόκειται για μικρό βήμα.

Αυτό που δεν διαθέτει προς το παρόν και δύσκολα θα αποκτήσει στο μέλλον η Τουρκία, είναι ένα αξιόπιστο σύστημα καθοδήγησης για το οποίο απαιτούνται στρατιωτικοί δορυφόροι και τεχνολογία στην οποία δεν έχει πρόσβαση.

Ετοιμότητα

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενημερώνεται για κάθε ενέργεια σχετικά με τις δοκιμές οπλικών συστημάτων από τη γείτονα.

Στα επιτελεία επικρατεί εγρήγορση αλλά όχι ανησυχία καθώς τα σχέδια για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων έχουν καταρτιστεί από καιρό και ανανεώνονται κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα.

Αρμόδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η ελληνική αεράμυνα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την αναχαίτιση πυραύλων ενώ πριν από έναν χρόνο έγινε δοκιμή για την εξουδετέρωση βαλλιστικής απειλής με συνδυαστική ενέργεια συστημάτων HAWK και PATRIOT που αναπτύχθηκαν στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.

Διπλωματική κινητικότητα

Με κάθε ευκαιρία, η Αθήνα φροντίζει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στον Νίγηρα όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογο του, με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μάλιστα, αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις αλλά και για τη Διπλωματική Εκπαίδευση ενώ σημειώνεται πως για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τον Νίγηρα.

Είναι μάλιστα η πέμπτη φορά που ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Υποσαχάρια Αφρική τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που μαρτυρά το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την περιοχή.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ