ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: Πώς επηρέασε η υπόθεση Πάτση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MRB: Πώς επηρέασε η υπόθεση Πάτση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κάποια φθορά από το συγκεκριμένο θέμα, πλην όμως δεν έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να «κεφαλαιοποιήσει» την όποια απώλεια INTIME

Τις επιπτώσεις της υπόθεσης Πάτση καταγράφει δημοσκόπηση της MRB.

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open προκύπτει ότι σε σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων, οι ερωτηθέντες φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την υπόθεση Πάτση.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κάποια φθορά από το συγκεκριμένο θέμα, πλην όμως δεν έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να «κεφαλαιοποιήσει» την όποια απώλεια καταγράφει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 29,2%. Η απάντηση «κανένας» πήρε το υψηλό 25,7% ενώ ένα 7% απάντησε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

Ανάμεσα στο «δίπολο» Μητσοτάκης – Τσίπρας κινήθηκε και μια σειρά ερωτήσεων της δημοσκόπησης. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιον έχουν εμπιστοσύνη να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 46% έναντι 20,6% του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και 37,6% έναντι 27% σε ό,τι αφορά τα θέματα ανάπτυξης.

Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,2% έναντι 24% και σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας όπως και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 30,6% έναντι 29,4% του πρωθυπουργού.

Σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Το 51,9% των ερωτηθέντων το τοποθετεί στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11% ήταν η υπόθεση Πάτση. Το θέμα της ανεργίας ακολουθεί με 10,3%, τα Ελληνοτουρκικά έπονται με ποσοστό 7,6%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκέντρωσε ποσοστό 7,3%.

Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία γνώριζε για το θέμα Πάτση, το 65,5% των πολιτών απάντησε ότι αυτό συνέβη, ενώ αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης, το 50,1% θεωρεί ότι αυτός ήταν αργός και δεν κινήθηκε άμεσα η κυβερνώσα παράταξη.

Αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο, ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το 48,2% θεωρεί πως πρέπει να γίνει σκληρότερη, το 38,8% ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει ενώ το 6,1% απάντησε ότι πρέπει να γίνει λιγότερο σκληρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ