ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Αδιανόητη η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Τζιτζικώστα - Δεν θα πάω στη Σμύρνη

Μπακογιάννης: Αδιανόητη η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Τζιτζικώστα - Δεν θα πάω στη Σμύρνη
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης EUROKINISSI / ΓIΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Την καταδίκη του εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε:

«Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Μάλιστα, ενημέρωσε για το συμβάν τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε, αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε, ότι πριν από περίπου ένα χρόνο Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.

«Θέλαμε σε πείσμα των καιρών να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι «μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ζητήσει να δοθούν εξηγήσεις και οι «αναγκαίες συγγνώμες» από την Τουρκία για τη ακραία πρόκληση σε βάρος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί, να συνυπάρξουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουνε βάθος. Δεν επιτρέπεται οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι σε ομηρία, στην ομηρία κάποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κάποιων εμπρηστικών συμπεριφορών που εν τέλει αδικούν τους ίδιους μας τους λαούς» είπε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε:

«Υπήρξε ένα επεισόδιο σήμερα, δεν έχω ακόμη την πλήρη εικόνα, μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη, ενός ανθρώπου που έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα τεχνικό λάθος και ότι θα δοθούνε οι αναγκαίες εξηγήσεις αλλά θα δοθούνε και οι αναγκαίες συγγνώμες».

Νωρίτερα, την απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών Αρχών καταδίκασε το απόγευμα του Σαββάτου με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Θεοδωρικάκος: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο

Την αγανάκτησή του εξέφρασε νωρίτερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές.

Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε νωρίτερα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος και του περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την ακραία πρόκληση των Τούρκων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την αμέριστη συμπαράστασή του αναφέροντας του οτι η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι απαιτείται καταγγέλλοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (05/11), το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu υποστήριξε σε τηλεγράφημά του πως ο λόγος της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας, ήταν το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ