ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα ότι ευθύνομαι για τις παρακολουθήσεις - Ας κάνει πρόταση μομφής ο Τσίπρας

Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα ότι ευθύνομαι για τις παρακολουθήσεις - Ας κάνει πρόταση μομφής ο Τσίπρας
Σε όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός INTIME

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει έστω και ίχνος αλήθειας στο δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για «απίστευτο ψέμα» το ότι ο πρωθυπουργός έχει ενορχηστρώσει αυτές τις παρακολουθήσεις, ενώ υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί τους υπουργούς του χωρίς κανένα στοιχείο.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απαράδεκτους ισχυρισμούς» και τόνισε ότι επί επτά χρόνια στοχοποιείται ο ίδιος προσωπικά με επιθέσεις λάσπης «γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού».

«Δεν νοείται σε μια Δημοκρατία ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του».

Ο ίδιος έκανε λόγο για συκοφαντίες και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του δημοσιογράφου και εκδότη της κυριακάτικης εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη, ενώ τόνισε ότι πίσω του κρύβεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έριξε, δε, το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, και τότε «θα λάβει εκκωφαντική απάντηση».

Όπως ξεκαθάρισε δεν θα «συρθεί από επαγγελματίες εκβιαστές σε εκλογές» και επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα ανέλαβε την ευθύνη. Σημείωσε ότι «διαπιστώσαμε κενά στα συστήματα αυτά και είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε», ενώ υπενθύμισε ότι απομακρύνθηκαν άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι για θέμα των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Ερωτηθείς για τις εκλογές, επανέλαβε ότι ο στόχος της ΝΔ είναι αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση και πως η κάλπη που θα καθορίσει τα κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση θα είναι η δεύτερη (όχι με την πρώτη της απλής αναλογικής). Αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, σημείωσε.

Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, δε, ότι πολύ σύντομα, «σε μία - δύο ημέρες» ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil.

«Απίστευτο ψέμα»

Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Documento περί παρακολουθήσεων έκανε λόγο για «απίστευτο ψέμα» και πρόσθεσε:

Ένα δημοσίευμα παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά. Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Είναι ντροπή και αίσχος να λέει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό του. Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη να ζητήσει αποδείξεις. Αν δεν τις φέρει ο Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά και εθνικά επικίνδυνος.

Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας. Δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί και θα ψηφιστεί διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Δεν έχω αποφύγει καμία αναμέτρηση. Αν ο Τσίπρας θέλει να αναμετρηθούμε, τον προκαλώ σήμερα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας να συζητήσουμε για όλα. Να τοποθετηθεί και η Βουλή αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Και να ξέρετε ότι θα πάρει απάντηση. Ξέρετε μιλώ με τους υπουργούς μου καθημερινά. Μιλώ από το τριψήφιο, εμπιστεύομαι τους υπουργούς μου, αλλιώς τους απομακρύνω. Θέλω να καταλάβετε την οργή μου. Να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο με τον υπουργό μου και μετά τον παρακολουθώ. Χωρίς καμία απόδειξη.»

Ακόμη, τόνισε ότι δέχεται μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ασφαλή διεξαγωγή εκλογών. «Τις τρεις δεν θα τις δεχτώ. Για την απαγόρευση του λογισμικού προφανώς θα το κάνουμε. Ένα κεκτημένο έχει διαφυλάξει η χώρα σαν κόρη οφθαλμού. Το αδιάβλητο των εκλογών. Αυτό το κεκτημένο έρχεται να πειράξει. Το ακολουθούν λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο. Αδιανόητα πράγματα. Έχω μια θεσμική υποχρέωση. Να οδηγήσω τον τόπο προς τα μπρος. Να μην επιτρέψω να βουλιάξει η χώρα στο βούρκο. Όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, κάνουν αυτό που ξέρουν. Δεν θα δεχθώ καμία προϋπόθεση εκτός από αυτές που ορίζει το Σύνταγμα για τις εκλογές.

Μπορεί να φτάσουμε σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό να λειτουργεί ακόμη; Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 και ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το απόρρητο των συνομιλιών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους. Ημερομηνίες εκλογών έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλές. Δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές που αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αν αυτό κάποιος το αμφισβητεί, μπορεί να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει να άρει την εμπιστοσύνη της σε μένα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ρίξουμε φως στην υπόθεση. Αν πιστεύετε ότι είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, κάνετε λάθος.»

«Προβληματική η επιλογή Πάτση»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πάτση, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν «μια προβληματική επιλογή» εκ μέρους της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στον βαθμό που του αναλογεί.

Παρέπεμψε «στην αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες», ενώ σημείωσε ότι στόχος του είναι η αναμόρφωση του συστήματος Πόθεν Έσχες.

Ακρίβεια

Ερωτηθείς για το «καλάθι νοικοκυριού», έκανε λόγο για μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά μια εισαγώμενη ακρίβεια που έχει να δει ο πλανήτης 40 χρόνια. Απάντησε, δε, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι ακρίβεια Μητσοτάκη».

Το καλάθι είναι μια πρωτοβουλία που φαίνεται να αποδίδει· έχει συμπιέσει τις τιμές αλλά δεν περιοριζόμαστε εκεί, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αλλά απέκλεισε τη μείωση ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι «πολλοί το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς. Η μείωση δεν έφτασε στον καταναλωτή και στέρησε από τον προϋπολογισμό έσοδα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά τόσο σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τα εισοδήματα».

Ελληνοτουρκικά

Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με στιβαρότητα και σαφήνεια, τα είπα στον κ. Ερντογάν και στην Πράγα, όλο αυτό έχει και μία εσωτερική διάσταση εν όψει των τουρκικών εκλογών, υπάρχει, ωστόσο και αναθεωρητισμός, ο οποίος απαντάται με αυστηρότητα και συνέπεια μέσω του Διεθνούς Δικαίου, της οικοδόμησης συμμαχιών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δυνατότητας.

Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού».

Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Ξεκινούν έρευνες για το φυσικό αέριο

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία - δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Ερωτηθείς για την επίθεση Βρέντζου που μίλησε για εγκληματική οργάνωση και την συνδέει με τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους του, νομίζουν ότι επειδή έχουν μια ομάδα, μπορούν να υπονομεύουν. Οι ρόλοι του καθενός είναι καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν είναι φορείς των δικών του συμφερόντων και πιέζουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ούτε δέχεται πιέσεις ούτε εκβιάζεται. Να αναλογιστούν όλοι ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τέτοιες λογικές.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν τα Μέσα αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση του ιδιοκτήτη τους αυτό δεν είναι ελεύθερη άποψη. Ο δημοσιογράφος έχει την άποψή του, μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά διακείμενος με την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ