ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσουλάκης: Μήνυμα στήριξης της Ομογένειας από Ρουμανία και Μολδαβία

Χρυσουλάκης: Μήνυμα στήριξης της Ομογένειας από Ρουμανία και Μολδαβία
Επίσκεψη του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, στη Ρουμανία και τη Μολδαβία

Aρωγός στη στήριξη της Ομογένειας σε Ρουμανία και Μολδαβία η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, επισκέφθηκε τη Ρουμανία και τη Μολδαβία (1-4 Νοεμβρίου 2022), όπου εγκαινίασε το νέο άμισθο Προξενείο της Ελλάδας στην Κωστάντζα και συμμετείχε στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Κισινάου, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφίας Γραμματά, η οποία είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσουλάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και του Κρατικού Πανεπιστημίου Κισινάου, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία, από το επόμενο εξάμηνο, του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού». Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους φορέων της Ομογένειας, πολιτιστικούς συλλόγους και διδάσκοντες και μαθητές ελληνικών σχολείων, μεταφέροντος το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στο Κισινάου, ο γενικός γραμματέας στην προσφώνησή του κατά τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, Sergiu Cebotari, τόνισε ότι «η παρουσία του Άμισθου Προξενείου αποτελεί, μεταξύ άλλων, απτή απόδειξη ότι η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στην Ομογένεια της Μολδαβίας». Στην τελετή παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Veaceslav Dobinda, υπογραμμίζοντας έτσι το άριστο επίπεδο των ελληνο-μολδαβικών σχέσεων και στη σύντομη συνάντηση με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου ο κ. Χρυσουλάκης έδωσε διάλεξη, αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην επικράτεια της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στις γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δυο χωρών. Σε μια σημαντική εξέλιξη για την προώθηση των ελληνικών σπουδών στη Μολδαβία, ελήφθη απόφαση από τις Πρυτανικές Αρχές, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα και της Πρέσβεως της Ελλάδας, Σοφίας Γραμματά, για την ίδρυση και λειτουργία, από το επόμενο εξάμηνο, του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου στη Μολδαβία.

Στην Κωστάντζα, ο γενικός γραμματέας απευθυνόμενος προς τους Ομογενείς και τις παριστάμενες Αρχές της Ρουμανίας, κατά τα επίσημα εγκαίνια του νέου Άμισθου Προξενείου της Ελλάδας, τόνισε ότι «στο βηματισμό των άριστων σχέσεων με τη φίλη Ρουμανία, η Ελλάδα επανέρχεται στην Κωστάντζα, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της σε μια ιστορική πόλη για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό».

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά, η οποία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Άμισθου Προξενείου και εγκατέστησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωστάντζα, Θεόδωρο Σκανδαλίδη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Τόμιδος, κ. Θεοδόσιου, και παρουσία του βουλευτή της ελληνικής μειονότητας, Dragos-Gabriel Zisopol, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και μελών της ελληνικής Κοινότητας της περιοχής. Το νέο άμισθο Προξενείο Κωνστάντζας στεγάζεται σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης, η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική χορηγία και στο κτίριο πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Στο Βουκουρέστι, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε σε ένα από τα παλαιότερα Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, σε εκδήλωση προς τιμήν της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Όλγας Κατσιαρδή-Hering, και του μεγάλου χορηγού του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Γεωργίου Γαλανάκη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική παράδοση της ελληνόφωνης ανώτερης εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι, που ξεκίνησε από την Ηγεμονική Ακαδημία του Αγίου Σάββα, όπου δίδαξαν σημαίνουσες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους.

Ο κ. Χρυσουλάκης διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών θα σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου όσο και των ευρύτερων πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Κοσμήτορα της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Laura Sitaru, την Πρόεδρο του Τμήματος, Mianda Cioba και τον επικεφαλής του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών, Καθηγητή Tudor Dinu.

Ο γενικός γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με τον Dragos Zisopol (Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο), βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, παρουσία του Καθηγητή, Δρ. Mihai Mihăiță, Προέδρου της Ρουμανικής Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών (ASTR).

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου συναντήθηκε με διδάσκοντες, μέλη του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητές. Αφού τους συνεχάρη θερμά για το υψηλό επίπεδο ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη από πλευράς Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας των προσπαθειών για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία, ως ζήτημα μείζονος προτεραιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ