ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικός Τύπος: Πώς αντέδρασε στις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη

Τουρκικός Τύπος: Πώς αντέδρασε στις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων σε περιοχές που -σύμφωνα με την Άγκυρα, αφορούν τη λιβυκή ΑΟΖ State Lands Commission via AP, (ΑΡΧΕΙΟ)

Εξαπίνης έπιασε την Τουρκία η ανακοίνωση της άμεσης έναρξης σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Η εξέλιξη φιλοξενήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, με τα περισσότερα να μεταδίδουν την είδηση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχολιασμό.

Δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Η Ελλάδα ανακοινώνει σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο» φιλοξενήθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο κρατικό TRT και στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet.

Η Dailysabah, σχολιάζει ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι τουρκικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης το 2020 οδήγησαν σε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και πολεμική ρητορική.

«Θα στείλει η Τουρκία τα γεωτρύπανά της»

Υπήρξαν ωστόσο και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ακόμα και για αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων σε περιοχές που -σύμφωνα με την Άγκυρα, αφορούν τη λιβυκή ΑΟΖ.

Το CNN Turk έγραψε, πως εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη, «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της».

Στη Milliyet ο αρθρογράφος Οζάι Σεντίρ σχολιάζει πως η Ελλάδα πιέζει έντονα τη Λιβύη για συμφωνία και αυτή η εξέλιξη πρέπει άμεσα να απασχολήσει την Τουρκία.

«Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘’ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’’».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ