ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών θα υπογράψουν αύριο οι Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών θα υπογράψουν αύριο οι Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου 2015, στην Μόσχα Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Μετά από δέκα χρόνια, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας–Ρωσίας 2016.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έρχεται και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο και το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί:

 1. στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
 2. στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας και ΝΑΤΟ–Ρωσίας,
 3. στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Διακηρύξεις και συμφωνίες

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Τσίπρα–Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

 • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

 • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων
  - Επιστήμη και τεχνολογία
  - Τουρισμό
  - Μετεωρολογία

 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
  - Enterprise Greece – Invest in Russia
  - ΕΛΠΕ – Rosneft
  - Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ