ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντονμέζ: Η τουρκολιβυκή συμφωνία θα συμβάλλει στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Ντονμέζ: Η τουρκολιβυκή συμφωνία θα συμβάλλει στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ AP Photo/Lefteris Pitarakis

Το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη υπεραμύνθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Φατίχ Ντονμέζ περιέγραψε το πώς η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει κόμβος και προμηθεύτρια χώρα φυσικού αερίου, ενώ ανακοίνωσε ότι άρχισε να πληρώνει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία σε ρούβλια.

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν πληρωμές σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ερωτηθείς για την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν περί δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα καταρτίσει έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του 2022 και πιθανόν να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για προμηθευτές και αγοραστές.

«Μπορούμε να οργανώσουμε μία διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο, ίσως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, για να φέρουμε σε επαφή προμηθευτές και αγοραστές φυσικού αερίου, να πάρουμε την γνώμη τους και να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε στο TRT ο Tούρκος υπουργός.

«Θα συνεχιστεί η συνεργασία με Λιβύη»

«Η Λιβύη είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή τη γεωγραφία. Δυστυχώς, είναι μία από τις χώρες που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και τις δυνατότητες λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων και του εμφυλίου πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πάλι, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας εκεί. Ευτυχώς, τώρα υπάρχει συμφωνία» δήλωσε ο Ντονμέζ.

«Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει συνεργασία σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου και κοινές εργασίες σε δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Προβλέπουμε κοινή εργασία σε δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές εκεί» συνέχισε, τονίζοντας:

«Εάν δύο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας, νομίζω ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να διστάζουν».

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία παράνομη, επισημαίνοντας ότι η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, έχει λήξει κι επομένως δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η συνεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα προϊόντα υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν θα ωφελήσουν όχι μόνο οι δυο χώρες, αλλά θα συμβάλλουν εξαιρετικά σημαντικά στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης.

«Η κοινή μας δουλειά με τη Λιβύη συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

«Στη Θράκη το κέντρο διανομής φυσικού αερίου»

«Το κέντρο διανομής θα βρίσκεται κυρίως στη Θράκη. Γιατί εκεί καταλήγουν πολλοί αγωγοί. Και πάλι, οι περισσότεροι από τους αγωγούς που έρχονται από την ανατολή καταλήγουν στην πραγματικότητα στη δύση. Όταν εξετάζουμε αυτές τις πτυχές, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες. Ενώ μιλάμε για εγγύτητα με τις χώρες προέλευσης, είμαστε επίσης στο δρόμο για να γίνουμε χώρα προέλευσης. Μαζί με το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, θα συμπεριλάβουμε το δικό μας φυσικό αέριο στο σύστημα. Ανάλογα με τις ανάγκες εκεί, ακόμη και η εξαγωγή αυτού του φυσικού αερίου θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Το σημαντικό πράγμα εδώ είναι: Θεωρούμε ως το σημαντικότερο εργαλείο και πλεονέκτημα να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία πηγών και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για το φυσικό αέριο» δήλωσε ο Ντομέζ.

Φυσικά, η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μια σημαντική χώρα προέλευσης. Μέχρι χθες, η Ρωσία προμήθευε το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσε η Ευρώπη. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η λειτουργία αυτού του νέου Κέντρου με μία μόνο πηγή. Η Ρωσία θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ωστόσο και το αέριο από την περιοχή της Κασπίας, ειδικά το Αζερμπαϊτζάν, μεταφέρεται στην Τουρκία, έρχεται επίσης ιρανικό αέριο και υπάρχουν κάποιες μελέτες και για το Ιράκ», πρόσθεσε.

«Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη έναν αγωγό που φτάνει στα σύνορα με το Ιράκ. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει και μια νέα εναλλακτική. Από την άλλη, και στο πεδίο του LNG έχουμε μεγάλη ευελιξία. Οι χώρες του Κόλπου, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν, μπορούν να στείλουν φυσικό αέριο εδώ, διεξάγουμε συνομιλίες γι’ αυτό» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ