ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκνευρισμός Τσαβούσογλου για τα F-35: «Η ισορροπία των ΗΠΑ σε Κύπρο και Ελλάδα έχει χαλάσει»

Εκνευρισμός Τσαβούσογλου για τα F-35: «Η ισορροπία των ΗΠΑ σε Κύπρο και Ελλάδα έχει χαλάσει»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσασβούσογλου AP Photo / Burhan Ozbilici

Τον εκνευρισμό και την αμηχανία της Άγκυρας για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 αλλά και την υποστηρικτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε την Τρίτη (8/11) σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασβούσογλου.

«Η ισορροπία των ΗΠΑ έχει χαλάσει σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχουμε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Έχουν αρχίσει να κάνουν πιο ισορροπημένες δηλώσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό».

Αναφορικά με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 στην οποία αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε για το F-35, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με το F-16».

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται άλλα τέσσερα Rafale, ναυπηγείται η 2η Belharra, στο πρόγραμμα για τα F-35

Να σημειωθεί ότι ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την παραλαβή των δύο καινούργιων Rafale,υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα για τα F-35, ενώ είπε ότι αναμένονται άλλα τέσσερα Rafale και ότι ναυπηγείται η 2η Belharra.

«Το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας» πρόσθεσε, «προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα "Rafale", προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των 83 F-16 στην εκδοχή "Viper", την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα».

Σημείωσε, δε, ότι «έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Τα επόμενα τέσσερα "Rafale" από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια» επισήμανε ακόμη.

Για την τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που έγινε χθες παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «ήταν μια μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού».

Η δεύτερη φρεγάτα, όπως είπε, «ναυπηγείται ήδη στα Ναυπηγεία της "Group Naval", με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχές και τέλος του 2025».

Για το ζήτημα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε ότι «είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Όπως ξεκαθάρισε, περιμένουμε «αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής».

Διαβάστε περισσότερα:

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται άλλα τέσσερα Rafale, ναυπηγείται η 2η Belharra, στο πρόγραμμα για τα F-35

ΔΗΜΟΦΙΛΗ