ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τις κορβέτες: Οι επαφές Παναγιωτόπουλου, οι τακτικισμοί της Τουρκίας

Στην τελική ευθεία για τις κορβέτες: Οι επαφές Παναγιωτόπουλου, οι τακτικισμοί της Τουρκίας
Στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος των κορβετών και τέθηκαν επί τάπητος όλες οι επιλογές που έχει στη διάθεση της η ελληνική πλευρά με βάση τις αξιολογήσεις που έχει πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό ΥΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι τελικές προτάσεις των δύο υποψηφίων που διεκδικούν το πρόγραμμα των νέων Κορβετών του ελληνικού Στόλου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο το δυνατόν ταχύτερα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή του πλοίου θα γίνει εντός του 2022. 

Στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) που συνεδρίασε χθες, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος των κορβετών και τέθηκαν επί τάπητος όλες οι επιλογές που έχει στη διάθεση της η ελληνική πλευρά με βάση τις αξιολογήσεις που έχει πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο ΑΝΣ παρουσιάστηκαν οι τρεις φιναλίστ, αν και στην ουσία μόνο δύο ικανοποιούν όλα τα κριτήρια της Αθήνας, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, αφού οι Ολλανδοί έχουν θέσει εαυτόν εκτός συναγωνισμού καθώς δεν προσφέρουν τη δυνατότητα εγχώριας ναυπήγησης, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα περάσει και από το ΚΥΣΕΑ, ενδεχομένως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να λάβει το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

KORVETES-2.jpg
Ιταλική κορβέτα κλάσης DohaΥΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επαφές Παναγιωτόπουλου

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δύο πολύ σημαντικές επαφές που καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Αθήνας να τελειώνει με το θέμα τον Κορβετών και τη συνολική ανανέωση του ελληνικού Στόλου. Η πρώτη επαφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας έγινε κατ’ ιδίαν με τον Γάλλο ομόλογο του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία και μία ημέρα αργότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά πέταξε το γάντι στους «μνηστήρες» του προγράμματος ζητώντας να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις, οι οποίες για να ικανοποιούν την Αθήνα θα πρέπει να περιέχουν εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων, κάτι που περιλαμβάνει τόσο η προσφορά της Group Naval όσο και της Fincantieri, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής αλλά και το σημαντικότερο, ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις που θα επιτρέψει την ανάθεση ενός τόσο μεγάλου προγράμματος.

Στο θέμα αυτό, οι Γάλλοι έχουν ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την Αμυντική Συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι, στο πλαίσιο της οποίας κατέστη εφικτή η πρόσκτηση των Φρεγατών FDI HN. Η Ρώμη λοιπόν, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην υπογραφή ενός αντίστοιχου μνημονίου κατανόησης που προφανώς θα έχει προστιθέμενη γεωπολιτική αξία για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Κορβέτας αποδεικνύεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αφού στην εξίσωση, εκτός από τις δυνατότητες κάθε πλοίου, μπαίνουν τα δημόσια οικονομικά, η ταχύτητα παράδοσης αλλά και οι συνδυασμοί προγραμμάτων όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης της 4ης FDI Belharra.

Τουρκική «μπαμπεσιά»

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθιστούν σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Άλλωστε, η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της και το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αυτό επιχείρησε να κάνει και στην άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 22» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία εξελίσσεται μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και στην οποία συμμετέχει η Νατοϊκή Ναρκαλιευτική Δύναμη της Μεσογείου. Ο Διοικητής του συγκεκριμένου νατοϊκού σχηματισμού είναι Τούρκος ενώ στις δραστηριότητες της άσκησης επρόκειτο να λάβουν μέρος τρία τουρκικά πλοία. Η αντιπροσωπεία της Άγκυρας ωστόσο, επιχείρησε να στήσει μία προβοκάτσια αντιδρώντας στην παρουσία ενός Κύπριου Αξιωματικού, ο οποίος παρακολουθούσε την άσκηση ως παρατηρητής.

Οι Τούρκοι, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν «φασαρία» αποσύρθηκαν από την άσκηση σε ένδειξη «διαμαρτυρίας» ισχυριζόμενοι πως δεν είχαν συμφωνήσει στην παρουσία παρατηρητή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βεβαίως, το Πολεμικό Ναυτικό στη διαταγή της άσκησης, η οποία αποστέλλεται σε όλους τους συμμετέχοντες ανέφερε ξεκάθαρα την παρουσία του παρατηρητή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά δεν αντέδρασε παρά μόνο όταν ξεκίνησε η «ΝΗΡΗΙΣ» ώστε να δημιουργήσει σκηνικό έντασης μπροστά στους εκπροσώπους των συμμαχικών δυνάμεων.

Πηγές του Ναυτικού Επιτελείου μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και του πλοίου διοίκησης, το νατοϊκό επιτελείο επιβιβάστηκε σε πλοίο των ΗΠΑ, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η άσκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ