ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για pushbacks και την ΕΕ για μεσαιωνική νοοτροπία

Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για pushbacks και την ΕΕ για μεσαιωνική νοοτροπία
AP Photo/Santi Palacios

Εκ νέου απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέους ισχυρισμούς για pushbacks μεταναστών διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Ελλάδας και κατηγορεί την Ευρώπη για τη μεταναστατευτική της πολιτική, παρομοιάζοντάς την με τον Μεσαίωνα.

Το «παρών» σε συνέδριο με θέμα «Μετανάστευση και Ανθρώπινα δικαιώματα» έδωσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί, κατηγορώντας την Ευρώπη για «μεσαιωνική νοοτροπία» ως προς τη μετανάστευση - παρουσία του επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανο Φαντορίνι.

Αναφερόμενος στα pushbacks, ο Τσατακλί δήλωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια «πέταξε 118 ανθρώπους στη θάλασσα τους οποίους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή».

Παράλληλα, νέο δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αnadolu υποστηρίζει ότι η Τουρκία από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου «διέσωσe 18.487 παράτυπους μετανάστες που απωθήθηκαν παράνομα από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος».

«Μόνο τον Αύγουστο, η Ελλάδα απώθησε 3.259 παράτυπους μετανάστες, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός για φέτος. Πολλοί από τους μετανάστες δέχθηκαν βίαιη επίθεση από τις ελληνικές δυνάμεις πριν αφεθούν να πεθάνουν στη θάλασσα. Οι σοροί τουλάχιστον 18 μεταναστών βρέθηκαν στο Αιγαίο τους τελευταίους 10 μήνες» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Τουρκία και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών» καταλήγει το Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ