ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνος ο Τσακαλώτος με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Σύμφωνος ο Τσακαλώτος με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Παίρνοντας θέση στην κριτική που ασκείται από το Νίκο Βούτση αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Πάνος Καμμένος, για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σύμφωνος με τους δανειστές και το μέτρο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα φανεί αν είναι συνταγματικό, ενώ σημείωσε ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.

“Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών”, είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Ant1 και πρόσθεσε: “Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές”.

“Δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους”, συμπλήρωσε.

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πήραμε κάτι για το χρέος... 'Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς”.

"Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό..." τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

"Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε την συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση" ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

"Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος", είπε, ενώ αναγνώρισε ότι "τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε ‘Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία’".

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. “Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

“Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο”, είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια “της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι”.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς αναμένεται και ανάπτυξη.

"Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε την συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που 'παρκάραμε': για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ