ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίσκεψη του «τσάρου» Πούτιν και του Πατριάρχη Κύριλλου στο Άγιον Όρος

Η επίσκεψη του «τσάρου» Πούτιν και του Πατριάρχη Κύριλλου στο Άγιον Όρος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος, με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων ετών παρουσίας της ρωσικής εκκλησίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Ηχηρή είναι η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Άγιον Όρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την επιθυμία να διοργανώσει λαμπρές εκδηλώσεις στο Άγιον Όρος. Όμως οι μοναχοί του «Περιβολιού της Παναγίας» και οι Καρυές, η έδρα της Ιεράς Κοινότητας, δεν αντιμετώπισαν θετικά το ενδεχόμενο, να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην επέτειο μίας Εκκλησίας.

Έτσι, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνουν ιδιωτική προσκυνηματική εκδήλωση με τον πανηγυρικό χαρακτήρα να δίδεται εντός της Μονής του Αγίου Παντελεήμωνος.

Στην ιστοδελίδα της Μονής παρουσιάζονται λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά τα σκήπτρα της εξουσίας τα τελευταία 17 χρόνια, μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, επεκτείνει τη δική του εκκλησιαστική αυτοκρατορία ιδρύοντας σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Ρώσοι και ένα ναό.

Ο Πούτιν έχει αποκαλύψει ότι οι δεσμοί του με την Ορθοδοξία είναι άρρηκτοι, πως η μητέρα του τον βάπτισε κρυφά Χριστιανό Ορθόδοξο και απόθεσε τον βαφτιστικό του σταυρό πάνω στον Πανάγιο Τάφο κατά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα.

ape YURI KOCHETKOV

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/YURI KOCHETKOV

Πού όμως οφείλεται η στενή συνεργασία του Πούτιν με τον Πατριάρχη Μόσχας; «Στην καρδιά όλων των νικών και των επιτευγμάτων της Ρωσίας βρίσκεται ο πατριωτισμός, η πίστη και η δύναμη του πνεύματος», έχει πει ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας ως «χυδαία» την αντίληψη ενός κοσμικού κράτους που απέχει από την Εκκλησία, για την οποία, όπως επίσης έχει δηλώσει, πρέπει να έχει τον έλεγχο σε περισσότερες πτυχές της ρωσικής ζωής.

RUSSIA ECONOMY REUTERSEduard Korniyenko

Πηγή: REUTERS/Eduard Korniyenko

Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σε δηλώσεις του έχει παρομοιάσει το χρόνο που ο Πούτιν είναι στην εξουσία ως «θαύμα του Θεού». Θεωρεί δε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ρωσίας το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα μεταλαμπαδεύει τις ιδέες της οικογένειας και της θρησκείας.

ALEXCASTROJUVENTUD REBELDEHANDOUT

Με τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ALEXCASTRO JUVENTUD/ REBELDE/HANDOUT

Ο Πούτιν υποστήριξε από την πλευρά του την ιδέα του Πατριάρχη Μόσχας για τη δημιουργία κέντρων στήριξης οικογενειών από τη Ρωσική Εκκλησία και εκείνη για δημιουργία εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Το κανάλι πρέπει να προβάλει εθνικές αξίες, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την ειλικρίνεια, την αγάπη για την πατρίδα και την ακεραιότητα», έχει πει ο Πατριάρχης Μόσχας.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στην οικογενειακή ζωή, την εκπαίδευση και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, είχε πει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την 1η Φεβρουαρίου 2013, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 4 χρόνων από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου.

RUSSIA POLITICS

Πηγή: Reuters/Alexei Druzhinin/Sputnik


ΔΗΜΟΦΙΛΗ